Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηχηρό μήνυμα Καμμένου στη Τουρκία: Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι πειρατές του Αιγαίου

05.11.2018 | 13:10
 Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τον Πρέοδρο Ερντογάν εξέπεμψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι περιατές του Αιγαίου.

Στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πριν λίγο ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αποκαλέσει, μεταξύ άλλων, την Κύπρο και την Ελλάδα "πειρατές", με αφορμή την έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο των ερευνητικών πλοίων Barbaros και "Πορθητή".

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «οι μόνοι που δεν είναι πειρατές όπως ξέρετε σε βάθος αιώνων, είναι οι Έλληνες. Η Ελλάδα στηρίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις και οι πειρατές κρίνονται από τα Συμβούλια Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν κατέχουν περιοχές στις οποίες εισβάλλουν παρανόμως».

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο, προστατεύει την εθνική της κυριαρχία, ζητά την συνύπαρξη όλων κάτω από κανόνες διεθνείς και αυτό θα πράξει και στο μέλλον».

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «η χώρα μας δεν προκαλεί κανέναν αλλά και παράλληλα δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό στα δικαιώματα, τα οποία της δίνει το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες και θα πρέπει κάποιοι να μην ξεχνούν ότι τα σύνορα της Ελλάδος, θαλάσσια, εναέρια, χερσαία, είναι και σύνορα της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «όταν λοιπόν παραβιάζονται τα θαλάσσια, τα χερσαία ή τα εναέρια σύνορα της Ελλάδος τότε παραβιάζονται και αυτά της ΕΕ».

«Είμαστε μετά από τρία χρόνια σε θέση να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που παραβιάζουν μέσα στην Συμμαχία τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

«Θα συστήσω προς όλες τις πλευρές να κοιτάξουν την ευημερία των λαών και αυτή θα έρθει όταν θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε όλοι σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο τον πλούτο που έχει κάθε χώρα. Τον υποθαλάσσιο και ιδιαίτερα σε μια εποχή που η περιοχή μας γίνεται το ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Τέλος ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Κατσίφα, χαρακτηρίζοντας προσβολή του νεκρού την μη επιστροφή της σορού στην οικογένεια του θύματος.


Οι δηλώσεις Ερντογάν

Την Κυριακή, την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης μίας κορβέτας στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν αλλά και του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας περί Αιγαίου, οι διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Και πρόσθεσαν: «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση αποθεμάτων αερίου στα τουρκικά ύδατα και στα ύδατα της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε τελετή για την παράδοση του πολεμικού πλοίου TCG Burgazada, του τρίτου πολεμικού πλοίου τύπου φρεγάτας που κατασκευάστηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος στρατιωτικών εξοπλισμών Milgem, ο Ερντογάν είπε πως οι χώρες που νομίζουν ότι μπορούν να επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας κάνουν λάθος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να είναι ισχυρό όπως τα άλλα σώματα (των ενόπλων δυνάμεων). Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες για την μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα που δεν θα έχει την δυνατότητα να ανοίγεται στην θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση ενέργειες που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου παραγνωρίζοντας την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στην ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν».

«Η αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας αυξάνεται με το κάθε νέο σκάφος που εντάσσεται στον στόλο μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την θάλασσα στους πειρατές».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ