Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απειλή της τουρκικής πυρηνικής ενέργειας για την Ελλάδα

10.05.2013 | 00:31
Η Τουρκία φαίνεται ότι βιάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και αυτό θα είναι μόνο η αρχή.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 4.500-5.000 μεγαβάτ, θα βρίσκεται στη χερσόνησο Σινώπη στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας . Η Τουρκία θέλει να αρχίσει η κατασκευή το 2017 και να λειτουργεί μέχρι το 2023.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Stratfor ο δρόμος που θα οδηγήσει την Τουρκία στην πυρηνική ενέργεια είναι και μακρύς και δύσκολος.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν όπως η περιβαλλοντικά ασφαλή τοποθεσία , η διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων, ο επιχειρησιακός έλεγχος των εγκαταστάσεων, η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, τα ερωτήματα για τη μεταφορά της τεχνολογίας, ο ανταγωνισμός από άλλες πηγές ενέργειας και η χρηματοδότηση του έργου,είναι μόνο μερικά απ΄ αυτά.

“Η διαδικασία αυτή διαρκεί κατά μέσο όρο 10-15 χρόνια, μια μεγάλη χρονική περίοδο επένδυσης κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν”,επισημαίνει το Stratfor.

Η Τουρκία όπως και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και Σλοβακία μπαίνουν “στον πειρασμό” επιλογής της πυρηνικής ενέργειας την ίδια στιγμή που μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία έχουν προγραμματίσει να κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2022.

Η προσπάθεια της Άγκυρας να φτιάξει πυρηνικές μονάδες ενέργειες προβληματίζει την Ελλάδα. Όπως φαίνεται από τον χάρτη που δημοσιεύει το Stratfor ο εγκέλαδος και οι σεισμοί είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο η Άγκυρα συστηματικά προσπαθεί να υποβαθμίσει για να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των τοπικών πληθυσμών που λογικά ανησυχούν.

Η Τουρκία συμφώνης με Ιάπωνες και Γάλλους για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού. Μετά την Φουκουσίμα η Ιαπωνία πρέπει και θέλει να αποδείξει πολλά σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ακόμη και σε μεγέθη σεισμών απροσδόκητα. Το τουρκικό εργοστάσιο στην Σινώπη βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ακριβώς έξω από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.

Σε ένα άλλο επίπεδο,που μας αφορά η πυρηνική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά Παρίσι και Άγκυρα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ