Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ατζέντα Ράσμουσεν στην Αθήνα - Συνάντηση με Αβραμόπουλο

11.10.2013 | 00:01


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευαγγελο Βενιζέλο και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη συνάντησή του στο ΥΠΕΘΑ ο κ.Ράσμουσεν θα συνοδεύεται από οκτώ επιτελείς του και η συνάντηση αναμένεται να έχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

Μία απ΄ αυτές έχει να κάνει με την “χρησιμοτητα” της Ελλάδας στη φλεγόμενη περιοχή.Αυτό είχε γίνει σαφές από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ . Η δεύτερη έχει να κάνει με τις απόψεις που κατά καιρούς έχει δημόσια εκφράσει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας για να “μπει ένα φρένο στις περικοπές που έχουν να κάνουν με την Άμυνα”. Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και οι πιέσεις που τις ασκούνται ώστε να περικόψει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα είναι αφόρητες. Πιέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για την ευκολία με την οποία γίνονται περικπές σ΄ όλες τις χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Η συνάντηση με το Βενιζέλο

«Η Ελλάδα είναι παλαιό, αξιόπιστο και ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και θα παίζει πάντα αυτόν τον ρόλο» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
 
Αναφερόμενος στη συζήτησή τους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να εξετάσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στην ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι συζήτησαν για τη νέα φιλοσοφία που διέπει το ΝΑΤΟ, καθώς - όπως είπε ο κ. Βενιζέλος - «το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς και μόνο ένας κλασικός οργανισμός Άμυνας, αλλά ένας οργανισμός Ασφάλειας, που παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση και λειτουργία του ευρωατλαντικού χώρου».
 
Υπογράμμισε επίσης ότι ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, εξετάστηκε η συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στους δυο οργανισμούς. «Πρέπει να αξιοποιούμε όσο μπορούμε περισσότερο τις δυνατότητές μας, γιατί αυτό μας επιτρέπει να είμαστε και οι δυο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
 
Ακολούθως, τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, καθώς και για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας κρίσης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
 
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την «εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης» και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωση όλων των Ευρωπαίων, είναι υποχρέωση όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των κοινωνιών τους να έχουν ως πρόταγμα την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία, όπως σημείωσε, ο κ. Ράσμουσεν είναι απολύτως ενήμερος και από την προηγούμενη πολιτική του εμπειρία ως πρωθυπουργός, αλλά και από τη μακρά του εμπειρία ως Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν έκανε λόγο για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και υπογράμμισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει το ΝΑΤΟ.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι οι αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια αντιμετωπίζονται μόνο με τη συνεργασία, και ειδικότερα αναφέρθηκε σε «Συνεργασία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, συνεργασία με άλλα κράτη εκτός ΝΑΤΟ αλλά και με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν πολύτιμο ρόλο σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας σε αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη άμυνα» και χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητικό τον ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη Βόρειο Αφρική.
 

Αναφερόμενος στην επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κ. Ράσμουσεν υπογράμμισε τον ρόλο που θα παίξει η χώρα μας σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την εξέλιξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε τη σημασία του Συμβουλίου των υπουργών Αμύνης τον Δεκέμβριο, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.
 
Μάλιστα, παρατήρησε ότι η Ελλάδα ως προεδρία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη μετατροπή αυτών των δεσμεύσεων σε πραγματικές δυνατότητες.
 
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της πΓΔΜ, με δεδομένη τη στάση του κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η απόφαση της Συμμαχίας που ελήφθη στο Βουκουρέστι το 2008 είναι ξεκάθαρη και ισχύει, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας για να ανοίξει και ο δρόμος του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.
 
Σε άλλη ερώτηση για το εάν βλέπει κάποια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία, ο κ. Ράσμουσεν απάντησε ότι δεν βλέπει κάποια περαιτέρω εμπλοκή της Συμμαχίας στη Συρία, υπογραμμίζοντας τα μέτρα που έλαβε το ΝΑΤΟ για την προστασία των συνόρων της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε ότι χρειάζεται πολιτική λύση. Μάλιστα, χαιρέτισε τη σχετική πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας και κάλεσε τη Συρία να συμμετέχει σε αυτήν.
 
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και ειδικότερα την απαγωγή του πρωθυπουργού της χώρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση του Λίβυου πρωθυπουργού, τόνισε ότι η ασφάλεια στη Λιβύη είναι ένα σημαντικό θέμα που μας προβληματίζει και πρόσθεσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Λιβύη χρειάζεται στήριξη».
  

Διαβάστε ακόμη:Το NATO λέει όχι στο κινεζικό αντιαεροπορικό που επέλεξε η Τουρκία


Ρωσία- NATO κοινά στρατιωτικά γυμνάσια 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ