Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΜΒΡΟΣ: Τούρκοι αντιδρούν στο άνοιγμα του ελληνικού λυκείου

29.09.2015 | 07:47
«Το άνοιγμα του Ιδιωτικού Ρωμαίικου Λυκείου στην Ίμβρο παραβιάζει το Σύνταγμα» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Yeni Cag.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί τις δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Umit Yalim, σύμφωνα με τον οποίο, η κυβέρνηση του AKP, για μια ακόμη φορά, παραβιάζει το Σύνταγμα, δίνοντας άδεια για τη λειτουργία του Ιδιωτικού Ρωμαίικου Σχολείου στην Ίμβρο. Τη θέση του αυτή ο Umit Yalim τη στηρίζει στα άρθρα 2 και 5 του υπ ́ αριθμ. 5580 νόμου για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. (Οι ως άνω διατάξεις ορίζουν ότι οι μαθητές στα μειονοτικά σχολεία θα πρέπει να είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας).

Επιπλέον, ο Umit Yalim κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβίασε την αρχή της ισότητας ως προς την παροχή δικαιωμάτων, με την κατάργηση «τουρκικών» μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από το 2011 έως και σήμερα.

«Ενώ η ελληνική κυβέρνηση κλείνει 33 τουρκικά μειονοτικά σχολεία, η κυβέρνηση του AKP άνοιξε το 2013 το Ιδιωτικό Ρωμαίικο Δημοτικό Σχολείο στην Ίμβρο για 4 Ρωμιούς μαθητές, στο νησί, όπου κατοικούν 300 μέλη της Ρωμαίικης μειονότητας. Το 2014 δυο εκ των μαθητών αυτών έφυγαν από το σχολείο, το οποίο έμεινε με 2 μαθητές. Απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση του AKP, ανοίγοντας το Ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο, παραβιάζει τα άρθρα 40 και 45 της Συνθήκης της Λωζάνης περί των αρχών της ισότητας και της αμοιβαιότητας και το άρθρο 90 του Συντάγματος, διαπράττοντας έτσι το αδίκημα της παραβίασης του Συντάγματος» πρόσθεσε.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ