Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Παράταση 18 μηνών στο "αμερικάνικο όνειρο" για 7000 Σύρους πρόσφυγες

01.02.2018 | 09:04
Παρατείνεταιν για 18 μήνες το "αμερικάνικο όνειρο" για 7000 Σύρους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να επεκτείνει την ισχύ του με καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αφού ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην πατρίδα τους.

Η απόφαση ανακουφίζει τους Σύρους που αντιμετώπιζαν την προοπτική επιστροφής σε μια κατακερματισμένη χώρα όπου οι εχθροπραξίες δεν έχουν διακοπεί εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσιζε να άρει το καθεστώς προσωρινής προστασίας (Temporary Protected Status, TPS) που τους είχε χορηγηθεί όταν η ισχύς του θα εξέπνεε τον Μάρτιο.Αυτό σημαίνει ότι τους επιτρέπεται να παραμείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019.

«Αφού μελέτησα προσεκτικά τις συνθήκες επί του πεδίου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί το TPS για (τους πρόσφυγες από) τη Συρία», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.
«Είναι σαφές ότι οι συνθήκες στις οποίες βασίστηκε η απόφαση να συμπεριληφθεί η Συρία (στο πρόγραμμα) συνεχίζουν να υφίστανται, κατά συνέπεια είναι δικαιολογημένη μια παράταση», πρόσθεσε.

Όμως η κυβέρνηση δεν όρισε εκ νέου τους Σύρους δυνητικούς δικαιούχους του TPS, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ωφελούνται μόνο οι πρόσφυγες που αφίχθηκαν στις ΗΠΑ το 2016 ή νωρίτερα.Η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει με έντονο σκεπτικισμό το πρόγραμμα αυτό και ήδη έχει τερματίσει την προστασία που προσφερόταν σε πρόσφυγες και μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και το Σουδάν αφότου ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Ακτιβιστές και οργανώσεις που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες επέκριναν την απόφαση να μην ανανεωθεί η ισχύς του TPS για τη Συρία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Τραμπ αψηφά το γεγονός πως ο πόλεμος στη χώρα αυτή συνεχίζει ακόμη να αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες.
Εξάλλου «η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ σημαίνει ότι πολλοί Σύροι που βρίσκονται ήδη εδώ στις ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν να τους χορηγηθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας», σημείωσε η Λία Λίντσι, σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ