Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: 61 νεκροί από μπαράζ επιθέσεων

10.06.2013 | 22:48
Μία σειρά από επιθέσεις που έγιναν σήμερα στο Ιράκ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 61 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 29 ανθρώπων στην Μοσούλη, στα βόρεια, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, την ώρα που η χώρα βιώνει μία νέα έξαρση της βίας, που ανακινεί φόβους για επιστροφή στη θρησκευτική εμφύλια σύρραξη του 2006-’07.

Στην Μοσούλη, πόλη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, 350 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, έγιναν πέντε επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα και στόχο άνδρες του στρατού και της αστυνομίας. Στην πόλη, όπου επικράτησε χαοτική κατάσταση, κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ζουντάιντα αλ Σατ, μία πόλη με κυρίως σιιτικό πληθυσμό, σε απόσταση 50 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, μία τριπλή επίθεση σε αγορά φρούτων και λαχανικών προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων. Αρχικά ανατινάχθηκαν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, και στη συνέχεια ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του.

Η επίθεση, από την οποία τραυματίσθηκαν επίσης άλλοι 53 άνθρωποι, πραγματοποιήθηκε την ώρα αιχμής της αγοράς, η οποία ήταν γεμάτη κόσμο.
Κοντά στην Τάτζι, στη βόρειο έξοδο της Βαγδάτης, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε ψαραγορά, με απολογισμό επτά νεκρούς και 16 τραυματίες.

Στο Κιρκούκ, στα βόρεια, σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας έχασε τη ζωή του ένας.

Νοτιότερα, στην Τουζ Χουρμάτου, από έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου σε προάστιο Τουρκομάνων προκάλεσε τρεις θανάτους.
Μολονότι κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, όμως οι σουνίτες –από τους οποίους στρατολογεί κατά βάση τα στελέχη της ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ—στοχεύει συνήθως τη σιιτική πλειοψηφία της χώρας και τις δυνάμεις ασφαλείας. «Η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές», δήλωσε άλλωστε κι ένας από τους εμπόρους που τραυματίσθηκε στην επίθεση της Ζουντάιντα αλ Στα, προσθέτοντας πως η τρομοκρατική αυτή οργάνωση προσπαθεί να «ενσταλάξει το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας, ενώ εμείς ζούμε σε πλήρη αρμονία με τους σουνίτες». 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ