Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ - Χέιγκελ: Εντατικοποίηση των επιδρομών και βαρύ οπλισμό ζητά η Βαγδάτη

09.12.2014 | 17:07
Περισσότερες αεροπορικές επιδρομές καθώς και όπλα ώστε να επιταχυνθεί αυτό που αποκαλεί «πτώση του Ισλαμικού Κράτους» ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζακ Χέιγκελ ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

«Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας έχει προσφερθεί» είπε απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην έδρα της κυβέρνησης στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη.

Το Ισλαμικό Κράτος «είναι σε πτώση αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο αλ-Αμπάντι. «Οι δυνάμεις μας έχουν κερδίσει έδαφος. Αλλά χρειάζονται περισσότερη αεροπορική βοήθεια και περισσότερο... βαρύ οπλισμό. Το έχουμε ανάγκη αυτό» πρόσθεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Η Βαγδάτη πιέζει την Ουάσιγκτον να προσφέρει πιο επιθετική βοήθεια από αυτήν που δίνουν έως τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους οι οποίες ξεκίνησαν μετά από εντολή του Μπαράκ Ομπάμα προ τετραμήνου, γεγονός που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη μιλώντας προς τα αμερικανικά και αυστραλιανά στρατεύματα ανέφερε. «Έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε εδώ, αλλά ο ρόλος μας πρέπει πάντα να είναι υποστηρικτικός ... Είναι το δικό τους έδαφος και αυτοί πρέπει να μας οδηγήσουν» είπε, αναφερόμενος στην Ιρακινή κυβέρνηση και στα όσα αυτή πρέπει να κάνει.

Κατά τον Τσακ Χέιγκελ ο οποίος εκφράζει την κεντρική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επιτυχίες στο πεδίο των μαχών είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης. Το κλειδί για τη γενικότερη πρόοδο είναι μια στιβαρή κυβέρνηση στη Βαγδάτη που θα μπορούσε να συσπειρώσει όλους τους Ιρακινούς.

Ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει εργαστεί για την οικοδόμηση συμμαχιών με τους σουνίτες ενώ κατάφερε, μετά από μήνες άκαρπων προσπαθειών, να έρθει σε συμφωνία με τους Κούρδους του Ιράκ για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Ahmed Saad


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ