Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν: Ανακοινώνει την ενίσχυση των δυνατοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου

05.06.2018 | 11:45
 Το Ιράν θα ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σήμερα ότι πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να εμπλουτίζει ουράνιο, δήλωσε στο πρακτορείο ISNA ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί, ύστερα από εντολή του Ανώτατου θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

«Σε επιστολή που θα παραδοθεί στην ΙΑΕΑ (…) το Ιράν θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να παράγει (…) UF6 (εξαχλωριούχο ουράνιο) (…) θα ξεκινήσει την Τρίτη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει την ικανότητα να επιταχύνει την παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το UF6 χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη τροφοδοσίας για τις μηχανές φυγοκέντρησης.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ζήτησε να γίνουν προετοιμασίες για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ο ηγέτης (Χαμενεΐ) εννοούσε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες (…) που συνδέονται με το πυρηνικό μας έργο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πιο γρήγορα, σε περίπτωση που χρειαστεί», επεσήμανε ο Καμαλβαντί.

Πρόκειται για κίνηση με σκοπό την άσκηση πίεσης προς τα κράτη της Ευρώπης, ώστε να συμφωνήσουν στην αντιστάθμιση των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ύστερα από την αποχώρηση τους από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τον προηγούμενο μήνα. Νωρίτερα σε δήλωση του ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να δεχθεί τον περιορισμό του πυραυλικού του προγράμματος και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βιαστούν, αν θέλουν να σώσουν την συμφωνία για τα Πυρηνικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί διεθνείς συναντήσεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο για να πείσει τους Ευρωπαίους για την Ιρανική απειλή.

Με πληροφορίες από RT.com, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Mehr News Agency.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ