Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν: Αυτός ήταν ο λόγος παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ

05.03.2019 | 10:23
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τεχεράνη την προηγούμενη εβδομάδα και αυτός ήταν ο λόγος που υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ISNA.

Το πρακτορείο επικαλείται τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί ως πηγή της πληροφόρησής του.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε την προηγούμενη Τετάρτη την παραίτηση του Ζαρίφ, ενισχύοντας τον μετριοπαθή σύμμαχό του που είναι εδώ και καιρό στόχος των σκληροπυρηνικών εξαιτίας της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε ενημερωθεί σε κανένα επίπεδο (για την επίσκεψη) και αυτή η έλλειψη πληροφόρησης διατηρήθηκε ως το τέλος της επίσκεψης», επεσήμανε ο Κασεμί.

«Ένας από τους λόγους της παραίτησης του Ζαρίφ ήταν αυτή η απουσία συντονισμού με το υπουργείο Εξωτερικών. Και, όπως ανακοινώθηκε και παλαιότερα, η παραίτηση του αξιότιμου υπουργού δεν ήταν ένα προσωπικό και ατομικό ζήτημα και στόχος του ήταν μια θετική προσπάθεια ώστε να επιστρέψει το υπουργείο και το διπλωματικό σύστημα της χώρας στην κεντρική θέση».

Ο Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής της δύναμης αλ Κοντς, της μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις εκτός Ιράν, ήταν παρών στη συνάντηση μεταξύ του Άσαντ και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Σολεϊμανί είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο που είναι αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ότι έχει τη στήριξη του Χαμενεΐ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ