Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν:Αλλοι ευθύνονται για την αποτυχία Ανάν.

03.08.2012 | 10:50
 Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Άναν για τη Συρία στην "ανάμιξη ορισμένων χωρών", μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του διεθνή απεσταλμένου ότι εγκαταλείπει το διαμεσολαβητικό ρόλο του.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή τους στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Άναν.
"Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες που αναμίχθηκαν στην υπόθεση αυτή δε χαίρονταν με τις προσπάθειες του 'Αναν να σταματήσει την αποστολή όπλων στη Συρία και να δώσει ένα τέλος τις τρομοκρατικές ενέργειες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"'Οχι μόνο δε βοήθησαν το σχέδιο 'Αναν οι χώρες αυτές, αλλά κάθε φορά που το σχέδιο είχε επιτυχία σε μια περιοχή, παρατηρούσαμε αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών σε ολόκληρη τη Συρία", πρόσθεσε ο ιρανός εκπρόσωπος σύμφωνα με το IRNA.

Το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν έχει ταχθεί υπέρ των λαϊκών εξεγέρσεων που ανέτρεψαν ηγέτες στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη, ωστόσο έχει υποστηρίξει τον 'Ασαντ, ο οποίος είναι μέλος της μειονότητας των Αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.

Ο 'Αναν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Ιράν θα έπρεπε να έχει συμμετοχή στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη Συρία, παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιου ρόλου από την Τεχεράνη.

Ιρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Δύση για συνωμοσία με αραβικές χώρες με στόχο την ανατροπή της συριακής ηγεσίας και την ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ στην περιοχή με την υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Τον περασμένο μήνα το Ιράν ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, πρόταση την οποία απέρριψε η αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί το Ιράν χρειάζεται τον Άσαντ

Θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ το Ιράν;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ