Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισημερινός: Το Κίτο αναζητεί μια «διαμεσολάβηση» για το ζήτημα του Τζούλιαν Ασάνζ

10.01.2018 | 08:39
Η κυβέρνηση του Ισημερινού γνωστοποίησε ότι αναζητεί μια «διαμεσολάβηση», προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και να διευθετηθεί η «ανυπόφορη» κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ, του αυστραλού δημιουργού του ιστοτόπου WikiLeaks, ο οποίος κατέφυγε το 2012 και παραμένει μέχρι σήμερα στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο.

«Εξερευνούμε την πιθανότητα μιας διαμεσολάβησης (...). Θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρίτη χώρα ή για μια προσωπικότητα» που θα αναλάβει την πρωτοβουλία, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

«Δεν θα μπορέσει να βρεθεί καμιά λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να υπάρξει μια διευθέτηση» αυτής της κατάστασης, συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Κίτο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ισημερινού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας μεσολάβησης σε αυτόν τον διπλωματικό κυκεώνα, στον οποίο εμπλέκονται επίσης οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του Ισημερινού, τον Μάιο του 2017, ο Λενίν Μορένο, διάδοχος του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος είχε χορηγήσει άσυλο στον Αυστραλό, είχε δηλώσει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να παραμείνει στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο.

Ωστόσο τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε από τον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ο 46χρονος Ασάνζ, που φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε, κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η σουηδική εισαγγελία έχει έκτοτε βάλει στο αρχείο την υπόθεση, αλλά ο Αυστραλός φοβάται πως θα συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία από τη βρετανική αστυνομία και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τη δημοσίευση από τον WikiLeaks στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Η αποκάλυψη αυτών των ντοκουμέντων μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δημιούργησε τον ιστότοπο το 2006, σε παρία για τις ΗΠΑ, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα, πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.
Αντίθετα με τον Κορέα, που χαρακτήριζε τον Ασάνζ δημοσιογράφο, ο Μορένο θεωρεί τον Ασάνζ «χάκερ», αν και τονίζει πως δεν σκοπεύει να τον διώξει από την πρεσβεία.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ