Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισραήλ: Έκθεση κόλαφος για την ετοιμότητα του Ισραηλινού Στρατού - ΦΩΤΟ

27.06.2018 | 22:37
Τα συμπεράσματα έκθεσης κόλαφος για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Επιθεωρητής των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Η έκθεση αυτή καταδεικνύει μια πληθώρα αδυναμιών στις επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο θέτουν υπό αμφισβήτηση την ετοιμότητά του Ισραηλινού Στρατού για να ανταπεξέλθει στον επόμενο πόλεμο και υπογραμμίζει την, κάτω του μετρίου, ποιότητα του ανώτερου στρατιωτικού προσωπικό.

Ο στρατηγός Yitzhak Brik δημοσίευσε την δέκατη και τελευταία ετήσια έκθεσή του, καθώς ο Γενικός Επιθεωρητής του Ισραηλινού Στρατού και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, αποχωρεί από την θέση, την οποία κατέχει για μια δεκαετία.

"Εάν σας διαβάσω ολόκληρη την αναφορά, θα πέσετε από τις καρέκλες σας", δήλωσε ο στρατηγός Brik στους δημοσιογράφους, όσο τους έδινε μια συνοπτική αναφορά για το περιεχόμενο της απόρρητης έκθεσης που δεν είναι διαθέσιμη στο κοινό.Η έκθεση "καταπέλτης" είναι γεμάτη με απαισιόδοξα συμπεράσματα και υπογραμμίζει μια σειρά αποτυχιών στον μηχανισμό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον στρατηγό, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραματικά το επίπεδο ετοιμότητας του Ισραήλ στον επόμενο πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Brik, υπάρχουν ανησυχητικές αποκλίσεις μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων και πανηγυρισμών σχετικά με τις ικανότητες του Στρατού και την πραγματικότητα.

"Υπάρχουν έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς μου και όχι μόνο δηλώσεις ανώτερων αξιωματικών και αξιωματικών στο πεδίο της μάχης", εξήγησε.

Τα βασικά σημεία στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί της έκθεσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Brik, είναι η αποχώρηση των επαγγελματιών αξιωματικών και η μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής θητείας, εξελίξεις που επιβαρύνουν σοβαρά το μειωμένο προσωπικό, με κόστος «στην απόδοση, στην πειθαρχία και στο φρόνημα», είπε ο στρατηγός.Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την υποβαθμισμένη ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης των στρατιωτών και επέκρινε εκτενώς την εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων και ιδιαίτερα της εφαρμογής WhatsAp στις μονάδες μάχης. Ο Brik χαρακτήρισε την χρήση κινητών κατά την διάρκεια επιχειρήσεων και των εκπαιδεύσεων ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορούσαν να προδώσουν στις εχθρικές δυνάμεις τις κινήσεις και τις θέσεις του Ισραηλινού Στρατού.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι μια τέτοιας μορφής επικοινωνία είναι επιζήμια για την πειθαρχία και την ποιότητα των επικοινωνιών μεταξύ των διοικητών και των στρατευμάτων. Περισσότερες από 7.000 γραπτές καταγγελίες υποβλήθηκαν στον Επιθεωρητή το 2017 και άλλες 20.300 στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας.Αναλυτικά, ο στρατηγός Brik αποκάλυψε στους δημοσιογράφους τα παρακάτω κύρια σημεία της έκθεσης κόλαφος για τις Ισραηλινές Δυνάμεις:
  • Οι εκπαιδεύσεις των εφεδρικές μονάδες δεν επικεντρώνονται στις μελλοντικές τους αναθέσεις στον επόμενο πιθανό πόλεμο.
  • Οι αποθήκες έκτακτης ανάγκης που είναι εφοδιασμένες με πολεμικό εξοπλισμό δεν συντηρούνται σωστά και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού δεν είναι κατάλληλο για επιχειρησιακή χρήση.
  • Ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει την χρήση κινητών τηλεφώνων από αξιωματικούς και χαμηλότερους βαθμούς. Η χρήση της εφαρμογής Whatsap προδίδει τη θέση των δυνάμεων στον εχθρό και υπονομεύει την πειθαρχία. Οι πληροφορίες στο πεδίο της μάχης είναι εν μέρει μόνο λειτουργικές. Πριν από επτά μήνες, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον εξοπλισμό μονάδων με κρυπτογραφημένων κινητών τηλεφώνων, η ανάπτυξη των οποίων κόστισε το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Τι συνέβη σε αυτά τα τηλέφωνα;
  • Οι στρατιωτικές ιατρικές υπηρεσίες για μονάδες πεδίου είναι υποβαθμισμένες εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού και ιατρών.
  • Η μείωση της θητείας για άνδρες στρατιώτες έχει οδηγήσει σε σοβαρό έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στις μονάδες μάχης. Ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού του Ισραηλινού Στρατού δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός μελλοντικού πολέμου.


Ο Ισραηλινός Στρατός αρνείται τα συμπεράσματα της έκθεσης του στρατηγού Brik, παρ’ όλα αυτά ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Aviv Kochavi ηγείται ενδελεχούς έρευνας για την εξέταση των ελλείψεων και τον προβλημάτων που αποκάλυψε η έκθεση.

Πηγή DEBKAfile και Ynet News

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ