Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισραήλ: Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

01.03.2016 | 10:49
 Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, καθώς προσπαθούσαν να υποστηρίξουν δύο συναδέλφους τους που είχαν δεχτεί επίθεση καθώς απομακρύνονταν από περιοχή ένοπλης συμπλοκής, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Ο 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά των στρατιωτών, ενώ άλλοι έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από την ανταλλαγή πυροβολισμών στον προσφυγικό καταυλισμό Καλάντια, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Μότι Αλμόζ, δήλωσε ότι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν και πέντε συνοριακοί αστυνομικοί που έφτασαν στον καταυλισμό για να βγάλουν έξω τους δύο στρατιώτες που είχαν δεχτεί επίθεση.

Το όχημα των στρατιωτών δέχθηκε επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ, αναγκάζοντάς τους να το εγκαταλείψουν, ενώ διασώθηκαν αμέσως μετά, από τους συναδέλφους τους και τους αστυνομικούς που έσπευσαν στον προσφυγικό καταυλισμό.
Οι στρατιωτικές αρχές διερευνούν την υπόθεση, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο στρατιώτες να μπήκαν στον καταυλισμό κατά λάθος, εμπιστεύομενοι τα στοιχεία ηλεκτρονικών χαρτών στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Καλάντια βρίσκεται στα βόρεια της Ιερουσαλήμ, λίγο έξω από τη Ραμάλα, την έδρα της παλαιστινιακής κυβέρνησης, στη Δυτική Όχθη. Στην περιοχή αυτή, εκδηλώνονται συχνά συμπλοκές μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών.
Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης με τις επιθέσεις των Παλαιστινίων, με μαχαίρια, πιστόλια, αλλά και εμβολισμούς αυτοκινήτων να έχουν κοστίσει τη ζωή 28 Ισραηλινών και ενός Αμερικανού πολίτη, από τον Οκτώβριο του 2015. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ από την πλευρά τους, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 170 Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι 112 από αυτούς ήταν επιτιθέμενοι, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βαίων διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ.

Ο τελευταίος κύκλος βίας πυροδοτείται από πολλές αιτίες. Μεταξύ αυτών, η διαμάχη για το τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, αλλά και η αποτυχία των κύκλων διαπραγμάτευσης που έχουν διεξαχθεί, προκειμένου οι Παλαιστίνιοι ν' αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος εντός των κατεχόμενων από το Ισραήλ περιοχών.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει εξέλιξη ζωτικής σημασίας, οι νεαροί Παλαιστίνιοι αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον. Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι οδηγούνται στη βία από τους ηγέτες τους, αλλά και από τις ισλαμιστικές οργανώσεις που επιδιώκουν την καταστροφή του Ισραήλ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ