Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Απέκτησε κυβέρνηση

27.04.2013 | 19:36
Εκτός κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα έμειναν, τελικά, τα μεγάλα ονόματα της ιταλικής πολιτικής.
 
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο τελικώς εγκαταλείφθηκε υπέρ της υπουργοποίησης του γενικού διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι.
 
Ο Μάσσιμο Ντ' Αλέμα δεν κατάφερε επίσης να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ορίσθηκε η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Έμμα Μπονίνο.
 
Οι υπουργοί με χαρτοφυλάκιο είναι δεκατρείς, ενώ επτά είναι εκείνοι άνευ χαρτοφυλακίου.
 
Από τους υπουργούς της κυβέρνησης 7 είναι της κεντροαριστεράς, 6 της κεντροδεξιάς, 3 της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες.
 
Θέση-κλειδί θεωρείται επίσης το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξασφάλισε η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, της μπερλουσκονικής παράταξης. Υπουργός Αθλητισμού διορίστηκε επίσης γυναίκα, η πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ίντεμ, γερμανικής καταγωγής.
 
Παράλληλα η ιταλική τηλεόραση Rai υπογραμμίζει μια σημαντική καινοτομία, ότι για το υπουργείο για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών επελέγη η Σεσίλ Κιέντζε, μια Ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό.
 
Οι αναλυτές τονίζουν ότι δυο είναι τα κύρια μηνύματα: τα δυο μεγαλύτερα κόμματα-οι Δημοκρατικοί και ο Λαός της Ελευθερίας- συμμετέχουν δυναμικά στην νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της πρωθυπουργικής θητείας του προοδευτικού Ενρίκο Λέττα και το ότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης δόθηκε στον Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας.
 
Επίσης η ηλικιακή ανανέωση και η παρουσία επτά γυναικών στην κυβερνητική ομάδα ερμηνεύεται ως καινοτόμο μήνυμα προς την χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο έλαβε ποσοστό ψήφων 25%, με κύριο μήνυμα, «φτάνει με τους επαγγελματίες πολιτικούς».
 
Η Ιταλία αποκτά, έτσι, κυβέρνηση, δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ