Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16

26.10.2017 | 08:32
Πρώτη δημοσίευση: 2017-10-25 16:08:08
Τελευταία ενημέρωση: 2017 -10-26 08:32:08


"Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16" είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ με τίτλο: «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις». Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. δολάρια.


Ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. "Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη.Υπήρξε προσφορά και απο την Boeing να γινει η αναβάθμιση. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing" είπε ο κ. Καμμένος. Να σημειωθεί οτι τον Απρίλιο η Boeing αποσύρθηκε απο την αναβάθμιση του βέλγικου στόλου των F-16.

"Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα LOR [Letter of Request]" είπε ο κ. Καμμένος για την αναβάθμιιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση "V". "Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ.δολάρια" είπε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: "Στην Αμερική είπαμε οτι αναμένουμε την LOA [ Letter of Aproval]". "Tο σύνολο των αεροσκαφων για το οποίο ζητήθηκε το LOR ηταν 123. Η έγκριση που ζητήθηκε απο το Κογκρέσο για το σύνολο των αεροσκαφών ανερχεται στα 2,4 δισ.δολάρια[...]Οι δικες μας δυνατότητες δεν μπορει να υπερβούν τα 1.1.δισ δολάρια τον χρονο", υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

"Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα" δήλωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες". Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ακόμη: "Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού μπορούμε να τα φτιάξουμε με πολύ χαμηλότερε τιμές τότε να μην υπάρξει ούτε ένα αντισταθμιστικό..." 

Τι είπε ο Καμμένος αναλυτικά για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

«Η επιτυχία του ταξιδιού μπορώ να σας πω ότι είναι αποδεκτή από όλους. Όχι από εμάς, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά από τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη. Ξένα οικονομικά περιοδικά αναφέρθηκαν με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έγιναν συναντήσεις, πέραν του Προέδρου Τραμπ, με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Πενς και μάλιστα κλείστηκε ότι η αποστολή η οποία θα έλθει για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που θα είναι αφιερωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες -φέτος ήταν στην Κίνα, πέρυσι ήταν στη Ρωσία- θα είναι πολύ μεγάλη, προκειμένου να έλθουν πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Εκτός των επενδύσεων, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, συζητήθηκε και η συνεργασία σε επίπεδο γεωστρατηγικό. Υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας είναι πολύ αναβαθμισμένη, «είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα πλέον είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που συνδέεται με διμερείς σχέσεις προς τα νότια με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τα Αραβικά Εμιράτα, προς τον βορρά με τη Βουλγαρία, με τη Ρουμανία, με τη Σερβία».
Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Καμμένος, συζήτησε - «και σε συναντήσεις σε επίπεδο επιτελών έγιναν πολλές συζητήσεις» - για τις συνεργίες και τις επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και για το ενδιαφέρον για την ενέργεια, για θέματα των αγωγών, για θέματα της εξόρυξης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η εταιρεία «Exxon», επισήμως έχει καταθέσει αιτήματα για να συμμετέχει σε όλα αυτά, προσέθεσε.

«Όλο αυτό το πακέτο των συζητήσεων είναι θετικό για την πατρίδα μας, όχι για τον Αλέξη τον Τσίπρα ή γι' αυτήν την κυβέρνηση. Για την Ελλάδα είναι. Είναι για πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση γίνεται αποδεκτή με τέτοιους όρους από το 1994, που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και άνοιξε το Blair House για όλη την ελληνική αποστολή. Ήταν θετικοί και οι Δημοκρατικοί, είδαμε το Κογκρέσο, είδαμε τους senators, είδαμε την Επιτροπή η οποία ασχολείται με τις χρηματοδοτήσεις των χωρών και τους είπαμε ότι εδώ, αν πράγματι πιστεύουν -που το πιστεύουν- ότι η χώρα πρέπει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητος, δεν έχουμε μεγάλες δημοσιονομικές δυνατότητες και ζητάμε την ενίσχυση της χώρας και από οπλισμό, ο οποίος διατίθεται πολλές φορές σαν στρατιωτική βοήθεια» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και συμπλήρωσε:

«Όλα αυτά, όμως, ξεκίνησαν ένα πλέγμα διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο και θα ξεκινήσουμε με την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16, με δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα είναι τα 1,1 δισεκατομμύρια μάξιμουμ». «Εγώ σας λέω ότι των συγκεκριμένων, που πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, θα είναι και κάτω από 700-800 εκατομμύρια δολάρια» εκτίμησε. Χαρακτήρισε δε, «άδικο» το να «μπαίνει όλο το ταξίδι κάτω από μια ταμπέλα που κάποιοι, που έχουν πιθανώς συμφέροντα να έχουν πρόσβαση και κέρδη από μια τέτοια σύμβαση, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν». 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ