Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμμένος για την τροπολογία των F-16: "Ούτε ένα δολάριο πρόσθετο κόστος για την Ελλάδα"

09.01.2019 | 10:17
 Απαντήσεις στην Βουλή έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Κάμμενος αναφορικά με την τροπολογία του ΥΠΕΘΑ για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16, που προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Στη Βουλή συζητάτε σήμερα η σύμβαση Α/Ω ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε νομοθετικά την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων Α/Ω, καθώς στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας - στις 15 Μαρτίου 2019 - να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ ευρώ έναντι της αγοράς των F-16", ανέφερε αρχικά ο ΥΕΘΑ, ενώ στη συνέχεια διόρθωσε τη δήλωση του αναφέροντας ότι πρόκειται για σύμβαση του 2000, η οποία είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η χώρα μας με την LM και έχει τροποποιηθεί τα μετέπειτα χρόνια με κάθε νέα αγορά/σύμβαση με την αμερικανική εταιρία», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι «εμείς ζητήσαμε αρχικά τα 230 εκατ. ευρώ να αφαιρεθούν από την σύμβαση γι αυτό και η διαφορά του 1,1δς δολάρια με το 1,3 δισ. που είχε προκύψει τότε. Δεν το δέχθηκε οι ΗΠΑ γιατί δήλωσε ότι αποτελεί μέρος της ήδη υπογραφείσας σύμβασης. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα τα επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία. Εκτος της ΕΑΒ υπάρχουν εταιρείες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα». 

Κατά την ομιλία του ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία, τα καλώδια και όλα τα άλλα απαραίτητα συστήματα για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην υποέκδοση Viper θα κατασκευαστούν από Ελληνικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η επιλογή των εταιριών που θα αναλάβουν τα προγράμματα αυτά θα γίνει αποκλειστικά από την Lockheed Martin σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές και διαφανείς διαδικασίες.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι οι επιλογές θα γίνουν όλες από την LM και δεν θα υπάρχει καμία ελληνική παρέμβαση στην διαδικασία επιλογής.

Κατά την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι η υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις ΕΔ, περιλαμβάνει και την κατασκευή κατοικιών για τα στελέχη των ΕΔ στη Σκύρο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, πλέον οι βαφές των ελληνικών αεροσκαφών θα κατασκευάζονται πλέον από την ΕΑΒ και θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής σε τρίτες χώρες.

"Τα προγράμματα αυτά δεν θα έχουν πρόσθετο κόστος ούτε ένα δολάριο", ανέφερε ο ΥΕΘΑ χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη, σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνολογίας, ενώ η ψήφιση της τροπολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ΕΑΒ, αλλά και άλλων ελληνικών ιδιωτικών εταιριών.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, με την τροπολογία αυτή διασφαλίζεται η γραμμή παραγωγής των F-16, αλλά και των C-130J στην ΕΑΒ.

Μάλιστα, η γραμμή παραγωγής των C-130J θα μεταφερόταν από την LM σε άλλη χώρα, αλλά τώρα αυτή θα παραμείνει στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας δουλεία για την ΕΑΒ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε στους Βουλευτές ότι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα απόρρητα κείμενα διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ με την Lockheed Martin.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ