Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Καρφιά" Ομπάμα στην Μέρκελ: "Σκοπός να ζουν καλύτερα οι άνθρωποι"

19.06.2013 | 17:21
Η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε με την Άγγελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, αναφερόμενος στη σεναριολογία που θέλει την Ουάσιγκτον να στρέφει πλέον περισσότερο το ενδιαφέρον της προς την Ασία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη την ανάγκη, στην προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, να μην χαθεί ο βασικός στόχος, «να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», ενώ διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι το σύστημα PRISM παρακολουθεί αυστηρά υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και μόνο υπό δικαστικό έλεγχο.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε ότι έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 15 επιθέσεις, κάποιες από αυτές και στην Γερμανία, χάρη στις παρακολουθήσεις. Αναφερόμενος στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει αργότερα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αναφέρθηκε στο χρέος που έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να εξασφαλίσουν ότι θα πέσουν τα Τείχη σε ολόκληρο τον πλανήτη.Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε «θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας», αλλά τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. «Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής», δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε η κα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ευρωζώνης, το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και προόδου σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος επιθυμεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί ο βασικός σκοπός, το πώς, δηλαδή, θα γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων.

«Όταν βλέπουμε ότι αυξάνεται π.χ. η ανεργία των νέων, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την πολιτική μας ώστε να μην χαθεί μια γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Άγγελα Μέρκελ ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Ουάσιγκτον.Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικώς με την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και συμφώνησαν ότι αυτή η συνεργασία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ θα χρησιμεύσει ως απόδειξη της δυνατότητας σύμπραξης σε διεθνές επίπεδο. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε μάλιστα ότι ήδη 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την διατλαντική συνεργασία.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ