Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδίκη Πολωνίας για μυστική φυλακή της CIA

24.07.2014 | 12:23
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε σήμερα πως η Πολωνία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν επέτρεψε στη CIA να φυλακίσει δύο υπόπτους της αλ-Κάιντα σε πολωνικό έδαφος.

Την προσφυγή είχαν κάνει δύο άνδρες, ο γεννημένος στη Σαουδαραβική Αραβία Αμπού Ζουμπάινταχ, και ο σαουδάραβας υπήκοος Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, οι οποίοι δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν μυστικά αεροπορικώς σε μια φυλακή η οποία διευθύνονταν από τη CIA μέσα σ' ένα πολωνικό δάσος και υποβλήθηκαν εκεί σε μεταχείριση που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια.

Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του το Στρασβούργο, αποφάνθηκε πως η Πολωνία παραβίασε άρθρα της σύμβασης που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην ελευθερία, καθώς και το δικαίωμα των μηνυτών να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για τις κατηγορίες τους.

Το ΕΔΑΔ έδωσε εντολή στην Πολωνία να καταβάλει στον αλ-Νασίρι 100.000 ευρώ ως αποζημίωση και στον Ζουμπάινταχ 130.000 ευρώ.

Πολωνοί αξιωματούχοι αρνούνται πως υπήρχε η φυλακή της CIA. Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί πως κρατούσαν υπόπτους της αλ-Κάιντα σε εγκαταστάσεις εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν πει ποιες χώρες τις φιλοξενούσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέϊμ: Η εντυπωσιακή ξανθιά της CIA που στρατολογούσε και κυνηγούσε τρομοκράτες στην Αθήνα

Η Μέρκελ απέλασε τον επικεφαλής της CIA στο Βερολίνο!

Η CIA "βασάνιζε" με... Red Hot Chili Peppers!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ