OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κατοχικό δάνειο – «Αρνούνται το χρέος σαν κοινοί απατεώνες»

18/09/2013 - 00:14
Share on FacebookShare on Twitter

Δέσποσε το θέμα του κατοχικού δανείου της Γερμανίας από την Ελλάδα- αλλά και απαίτηση να υπάρξει επανόρθωση και αποζημίωση για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην χώρα μας – στις εργασίες του 2oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Δήμος Βιάννου 13-14.9.2013).   

Με τη συμμετοχή του Μανόλη Γλέζου και των τριών προέδρων των Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων Στέλιου Ζαμάνου, Βασίλη Μπρακατσούλα και Χρήστου Τζιντζιλώνη, ειδικών επιστημόνων, αντιστασιακών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, εκπροσώπων των Ενώσεων Θυμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα και πλήθους κόσμου.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από τη Γερμανία και συγκεκριμένα του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus, του δικηγόρου και συντονιστή της Ομάδας ΑΚ Δίστομο από το Αμβούργο Martin Κriegnel, του δικηγόρου Joakim Lau, που μαζί με τον αείμνηστο Ιωάννη Σταμούλη – με βάση την πρώτη ιστορική απόφαση του Πρωτοδικείου Λειβαδιας του 1997-  πέτυχαν και νέες ιστορικές αποφάσεις στα δικαστήρια της Ιταλίας κ.α. Η παρουσία τους δυναμώνει και διεθνοποιεί περαιτέρω τον αγώνα μας. Και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου και της τελετής μνήμης, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, παρακολούθησε επίσης η διάσημη δημοσιογράφος Suzanne Dalye των Νew York Times μαζί με συνεργάτες της, καθώς και πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι, στοιχείο που φανερώνει τη σημασία του Συνεδρίου.


»Επειδή ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή;»

Τον τόνο του Συνεδρίου έδωσε ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η αδιάλλακτη και επιλεκτικά δυσμενής στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας οφείλεται στο ότι η Γερμανία μας εκδικείται για τη γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού, που κατέρριψε και το μύθο του αήττητου Χίτλερ και Ελλάδα συνέβαλε στη συντριβή του Άξονα. Είπε χαρακτηριστικά: «Μήπως το κάνουν γιατί εδώ ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή; Μήπως γιατί βοηθήσαμε να είναι ελεύθερη σήμερα η Γερμανία;». χαρακτήρισε ως μεγάλη αδικία το γεγονός ότι η Γερμανία επί τόσα χρόνια έχει αποφύγει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις, προβάλλοντας κάθε είδους πρόσχημα και τόνισε ότι ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών εισέρχεται σε μία νέα φάση και το Συνέδριο της Βιάννου, με τους σημαντικούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς ομιλητές θα βοηθήσει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη και διεθνοποίηση του θέματος.

Η ελληνική απαίτηση βασίζεται σε στέρεα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα

Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο, που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα μετα την δήλωση του Αριστερου Κόμματος της Γερμανίας, ο  Καθηγητής και πρώην Υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η απαίτηση επιστροφής του κατοχικού δανείου στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν από την ίδια τη Γερμανία. Έχω προτείνει στο βιβλίο μου μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο εκτίμησης του ύψους της οφειλής. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η ελληνική απαίτηση βασίζεται σε στέρεα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα και η διευθέτηση του θέματος με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας».

»Οι σημερινοί Γερμανοί πολιτικοί αρνούνται το χρέος ως κοινοί απατεώνες»

Επίσης ο κ. Δημοσθένης Κούκουνας σημείωσε κατά την παρουσίασή του στο Συνέδριο:

«Η ύπαρξη των κατοχικών δανείων ως γερμανικής οφειλής προς την Ελλάδα δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Ακόμη και την τελευταία ημέρα που έφευγαν οι Γερμανοί ο επιτετραμμένος φον Γκραίβενιτς επέδωσε στον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη έγγραφο που αναγνώριζε την οφειλή. Αλλά και το επίσημο γερμανικό κράτος έκτοτε ουδέποτε αρνήθηκε την υπόσταση της οφειλής του, με τελευταία επιβεβαίωσή της τον περασμένο Ιούλιο από αυτόν ακόμη τον Σόιμπλε στην Αθήνα. Όποιος μελετήσει τα εσωτερικά έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών, που δημοσιεύονται στο τελευταίο βιβλίο μου για την κατοχική οικονομία, αντιλαμβάνεται πλήρως την υπόσταση των κατοχικών δανείων. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι οι τότε χιτλερικοί αρμόδιοι, που αναγνώριζαν ανεπιφύλακτα την οφειλή, ήταν πολύ εντιμότεροι από όσους σημερινούς Γερμανούς πολιτικούς την αρνούνται ως κοινοί απατεώνες…».

Τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας

Ο κ. Στέλιος Ζαμάνος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και ταμίας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας του 2010, σύμφωνα με τα οποία (και τις ανάλογες αναγωγές) προσδιορίστηκε το ύψος της οφειλής των επανορθώσεων σε 108,43 δις ευρώ και του κατοχικού δανείου σε 54 δις ευρώ – πέραν των τόκων.

»Τα έριξε» και ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη του Συνεδρίου ο Γερμανός Πρεσβευτής κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ επισκέφθηκε το νομό Ηρακλείου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ Κουράκη, ο οποίος, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, του έθεσε ρητώς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

ΤΟ ΨΉΦΙΣΜΑ
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό Δήμο Βιάννου της Κρήτης, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, ΟΜΟΦΩΝΑ
Διακηρύσσει
Την βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα, όλα τα θύματα των Ολοκαυτωμάτων,  για την αποκατάσταση της αδικίας που έχει διαπραχθεί σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
Απαιτούμε, δεν επαιτούμε
Την αποκατάσταση της αδικίας που έχει διαπραχθεί σε βάρος του Ελληνικού λαού
Αξιώνουμε
Από τη σημερινή κυβέρνηση και όποια τη διαδεχθεί να διεκδικήσει επιτέλους όσα δικαιούνται τα θύματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Θέλουμε κι επιδιώκουμε τη φιλία ανάμεσα στους Λαούς της Γερμανίας και της Ελλάδας, η οποία όμως πρέπει να εδραιώνεται σε κανόνες ισοτιμίας, αμοιβαίου σεβασμού και δικαίου.
Απαιτούμε
Από την κυβέρνηση της Γερμανίας να εξοφλήσει όσα οφείλει στην Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.
Διατρανώνουμε
Ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά της ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται.
Δεσμευόμαστε
Ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με όλες μας τις δυνάμεις,  μέχρι την δικαίωση! 

Tags: ARMY CULTUREΓΕΡΜΑΝΟΙΔΑΝΕΙΟΚΑΤΟΧΗΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Related Posts

Δαβάκης
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

20/12/2025 - 13:20
ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47

Διαβάστε Επίσης

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert