Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεφαλονιά 1943 - Καταδικάστηκε 90χρονος Γερμανός για τη σφαγή των Ιταλών

18.10.2013 | 18:47
Η ιταλική στρατιωτική δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην σήμερα έναν 90χρονο Γερμανό, τον πρώην υπαξιωματικό των ναζιστικών στρατευμάτων Άλφρεντ Στορκ, σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην μαζική εκτέλεση 117 ιταλών στρατιωτικών στην Κεφαλονιά κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στορκ ζει σήμερα στη Γερμανία. Ο άλλοτε δεκανέας είχε παραδεχτεί το 2005 ενώπιον Γερμανών δικαστικών ότι είχε λάβει μέρος στη σφαγή, αλλά η ομολογία του αυτή δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί από το δικαστήριο διότι δεν ήταν παρών συνήγορος υπεράσπισης, επισήμανε ο στρατιωτικός επίτροπος Μάρκο ντε Πάολις.«Η ιταλική αντίσταση στον ναζιφασισμό ξεκίνησε στην Κεφαλονιά» , είχε επισημάνει στο παρελθόν ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρλο Αντζέλιο Τσάμπι.


Οι Ιταλοί στρατιωτικοί οδηγήθηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίστηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 1943.

Στην δίκη κατέθεσαν μέλη των Ενώσεων των Ανταρτών «Παρτιτζάνι» και του Συνδέσμου της Μεραρχίας Άκουι. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 90χρονου Γερμανού είχε ζητήσει την αθώωσή του, τονίζοντας ότι οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς και ότι ο πελάτης του υπάκουσε στις διαταγές ανωτέρων του.
Το στρατοδικείο αποφάνθηκε ακόμα ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Το ύψος των αποζημιώσεων αυτών πρέπει όμως να καθοριστεί από την αστική δικαιοσύνη.

Ο Στορκ, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλος του ενός από τα δυο εκτελεστικά αποσπάσματα που τουφέκισαν τους ιταλούς αξιωματικούς παρόντες στο νησί του Ιονίου. Τα μέλη της μεραρχίας Άκουι μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους την 8η Σεπτεμβρίου 1943 είχαν εκφραστεί υπέρ της συνέχισης του πολέμου — εναντίον των χιτλερικών στρατευμάτων.

«Η ιταλική αντίσταση στον ναζιφασισμό ξεκίνησε στην Κεφαλονιά» , είχε επισημάνει στο παρελθόν ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρλο Αντζέλιο Τσάμπι.

Η σφαγή αυτή είχε αποτελέσει την έμπνευση ενός γνωστού μυθιστορήματος, με τίτλο Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, και της ομώνυμης ταινίας του 2001 με τον Νίκολας Κέιτζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Διαβάστε ακόμη:


Η σφαγή της Κεφαλονιάς - 9600 Ιταλοί εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς .ΒΙΝΤΕΟ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ