Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: "Ψυχρός πόλεμος" ΗΠΑ - Ρωσίας στον αέρα σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο"

28.03.2018 | 10:22
Σκηνικό "ψυχρού πολεμού" έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", στο FIR Λευκωσίας  είναι καταγεγραμμένες εικονικές αερομαχίες μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο αεροπλανοφόρα, το ρωσικό ανατολικά της Κύπρου και το αμερικανικό νότια της Κύπρου, εντός πάντα του FIR Λευκωσίας, όπως και βάση της Ρωσίας επί συριακού εδάφους. Αυτά τα αεροπλανοφόρα γεμίζουν την ανατολική περιοχή του FIR Λευκωσίας με ρωσικά μαχητικά, κυρίως των τύπων Su-33 και MiG-29K. Από την πλευρά των αμερικανικών μαχητικών πετούν κυρίως F-15 και F-18. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις σε σχετικά κοντινές περιοχές και στο ίδιο ύψος κινούνται και Αμερικανικά και Ρωσικά μαχητικά, γεγονός που σημαίνει ότι στις ίδιες περίπου περιοχές και σε παρόμοια υψόμετρα πετούν ταυτόχρονα μέχρι και 15-18 μαχητικά αεροπλάνα. Αν και πρόκειται για περιοχές με περιορισμένη κίνηση πολιτικών αεροσκαφών, δημιουργούνται σοβαρές περιπλοκές και για την Κύπρο, ανέφερε στον «Φιλελεύθερο Κύπρου» πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αμερικανός αξιωματούχους δήλωσε ότι μετά την εξουδετέρωση του ισλαμικού κράτους ο χώρος επιχειρήσεων είναι πολύ περιορισμένος και συγκεχυμένος με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει η περιοχή με πολλά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου και μιας αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε πολλές περιπτώσεις τα αεροσάφη πετούν χωρίς να εκπέμπουν στοιχεία αναγνώρισης αλλά γίνονται αντιληπτά από τα κυπριακά ραντάρ.

Ερωτηθείσα από το OnAlert υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωνε με σκωπτικό τρόπο ότι τα "κυπριακά ραντάρ δεν λαμβάνουν την ίδια εικόνα με τα ραντάρ των εφημερίδων" και υπογράμμιζε  ότι η μόνη δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη αφορά στην περιοχή είναι στρατιωτική άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Ονήσιλος» μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου με τη συσσώρευση πολλών αεροσκαφών και πλοίων στην περιοχή. 

Με πληροφορίες από "Φιλελεύθερος της Κύπρου", www.tovima.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ