Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντάλλαξαν πυρά Βόρεια και Νότια Κορέα - Ένταση στα θαλάσσια σύνορα

31.03.2014 | 09:13
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αντάλλαξαν σήμερα πυρά κοντά στο διαφιλονικούμενο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών και η Σεουλ ζήτησε από τους κατοίκους δύο γειτονικών νησιών να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ οι τριβές πολλαπλασιάζονται στη χερσόνησο.

"Οβίδες που εβλήθησαν από τη Βόρεια Κορέα έπεσαν στη δική μας πλευρά (του συνόρου) και απαντήσαμε ανοίγοντας πυρ", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα πυρά και από τις δύο πλευρές δεν έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων.
"Προς το παρόν τα δύο μέρη βάλλουν στη θάλασσα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι κάτοικοι των νοτιοκορεατικών νησιών Μπαενγκνιόνγκ και Γεονπιόνγκ πήραν εντολή να πάνε στα καταφύγια, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος. "Καλούμε όλους τους κατοίκους να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση στα καταφύγια, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει", δήλωσε.

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θάλασσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα διεξάγει τακτικά ασκήσεις πυροβολικου, αλλά συνήθως δεν ειδοποιεί εκ των προτέρων τη γείτονα και εχθρό της.Η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τη Σεούλ να "ελέγξει" τα πλοία της πριν από τις ασκήσεις. Η Σεούλ απάντησε αμέσως προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν αντίποινα για οποιαδήποτε παραβίαση προς τη νότια πλευρά των συνόρων.

Το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν θέατρο φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010. Η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τη χερσόνησο στο χείλος της σύρραξης.

Το σύνορο αυτό, το οποίο ονομάζεται "Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης", χαράχθηκε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει.
Η Βόρεια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση που κοινοποίησε στη Νότια Κορέα σήμερα, για τις περιοχές ανοικτά της δυτικής ακτής, κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα των δύο κρατών, για την πραγματοποίηση ασκήσεων βολής, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω εντάσεων αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκαν για να συζητήσουν το στρατιωτικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι ζώνες βολής που δέσμευσε η Βόρεια Κορέα είναι βόρεια των θαλάσσιων συνόρων, αλλά βρίσκονται κοντά σε νησιά που κατοικούνται από αμάχους, είπε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε όμως ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το θέμα για οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων.

Το 2010 πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας βυθίστηκε, όπως ανέφερε η Σεούλ, από βορειοκορεατική τορπίλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 ναύτες. Η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη για το φονικό επεισόδιο και χαρακτήρισε τη κατηγορία «φάρσα». Το ίδιο έτος όμως η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε ένα από τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ