Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσοβο: Έτοιμο το σχέδιο για τη συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων

01.04.2015 | 15:11
Το σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση "Ένοπλων Δυνάμεων του Κοσόβου" είναι έτοιμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει να εξασφαλιστεί στη Βουλή πλειοψηφία των 2/3 για να υιοθετηθεί.
Ο κ. Μουστάφα δήλωσε ότι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην Πρίστινα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα έχουν παρουσία στο βόρειο Κόσοβο, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Για την υιοθέτηση του νόμου, στον οποίο αντιδρά η Σερβία, είναι αναγκαία η στήριξή του από τα 2/3 των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των 2/3 των βουλευτών των κοινοτήτων των μειονοτήτων. Προηγουμένως είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν και οι κατάλληλες αλλαγές στο Σύνταγμα του Κοσόβου, για τις οποίες επίσης απαιτείται πλειοψηφία των 2/3.
Από τους βουλευτές των μειονοτήτων οι περισσότεροι είναι Σέρβοι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, αναφερόμενος στη "Σερβική Λίστα", είπε ότι είχε τρεις συναντήσεις με εκπροσώπους των Σέρβων, αλλά δεν κατανοεί γιατί αναβάλουν την επιστροφή τους στους θεσμούς του Κοσόβου, τους οποίους μποϊκοτάρουν από την αρχή Φεβρουαρίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε χθες ότι η Σερβία τάσσεται κατά της συγκρότησης στρατού στο Κόσοβο και ότι για το θέμα αυτό πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

"Αυτό μπορεί να έχει συγκεκριμένες συνέπειες για την ασφάλεια στην περιοχή, επειδή όταν τερματίστηκε ο πόλεμος στο Κόσοβο, είχε προβλεφθεί ότι στο Κόσοβο η μοναδική ένοπλη δύναμη μπορεί να είναι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR)" είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σημείωσε ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, στην έδρα το ΝΑΤΟ, εκπρόσωποι του οργανισμού έδωσαν εγγυήσεις ότι δεν θα αναπτυχθούν ένοπλοι σχηματισμοί Αλβανών στο βόρειο Κόσοβο, χωρίς τη συναίνεση της KFOR.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ