Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοτζιάς - Τσαβούσογλου: Η απογοήτευση για τους οχτώ και οι προειδοποιήσεις για Καμμένο

25.10.2017 | 08:25
Πρώτη δημοσίευση: 2017-10-24 22:45:45
Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-25 08:25:45Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά.

H διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο και η πρόσκληση του Προέδρου της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, που μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο Νίκος Κοτζιάς ήταν οι πρώτες ανακοινώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών (Κοτζιά και Τσαβούσογλου) μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ειδικότερα ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε οτι συζητήσανε "για την ανάγκη να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο θέμα της μετανάστευσης, να οργανώσουμε συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού. Αλλά, νομίζω δύο είναι τα πιο σημαντικά, το ένα το Φλεβάρη: να κάνουμε την πέμπτη συνάντηση, κυβέρνηση προς κυβέρνηση, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, σε μία ιστορική πόλη, τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει σφραγιστεί από τους πολιτισμούς πολλών λαών. Και επίσης θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό: θα απευθύνουμε σήμερα και επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο Erdoğan, που είναι καλοδεχούμενος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και φιλία."

Και το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοίνωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Φυσικά μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στο χθεσινό δείπνο συζήτησαν το Κυπριακό. "Μαζί με τον Νίκο Κοτζιά διεξήγαμε διαπραγματεύσεις για 11 μέρες στο Κραν Μοντάνα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Από πλευράς Τουρκίας θέλω να πω ότι τόσο η ‘ΤΔΒΚ’ όσο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας παίξαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο και επιδείξαμε στάση με στόχο τη λύση", ανέφερε και πρόσθεσε: "Στο τέλος ποια βήματα θα κάνουμε - άλλωστε συχνά συναντιόμαστε με τον Νίκο Κοτζιά, κάνουμε και ανεπίσημες συναντήσεις- τι θα γίνει και τι βήματα θα κάνουμε και πότε. Τελικά μια λύση στο Κυπριακό είναι για όλους ωφέλιμη". Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά. 

Ο Έλληνα ΥΠΕΞ δήλωσε οτι "Οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας επιδιώκουμε και θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές, πιο φιλικές, πιο ανθρώπινες. Οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση. Ζούμε σε ένα κόσμο δύσκολο, σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα, σε ένα κόσμο που πολλοί νιώθουν ανασφαλείς. Δηλαδή, ότι ζούνε σε αστάθεια και συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους κάποια προοπτική για το πώς θα είναι στο μέλλον" και τόνισε οτι "Σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι σημαντικό να είναι σταθερά αναπτυσσόμενες οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο σπουδαίες χώρες με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερο κοινό μέλλον."

Απογοήτευση για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι "δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε", κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν". Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.

"Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα", επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αναφερόμενος την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη από μια Τουρκία μέλος της ΕΕ. "Το πιστεύουμε και το θέλουμε", ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επί του θέματος διγλωσσία και δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στα μειονοτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς είπε "Κουβεντιάσαμε, επίσης, για ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας και της εκπαίδευσής της και της ελληνικής παρουσίας από την Ίμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, για να λυθούν και ορισμένα προβλήματα νομικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Με χαρά μου, συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου, Mevlüt, να ψάξουμε και να προωθήσουμε λύσεις για ζητήματα που δεν χρειάζεται να εκκρεμούν".

Ο Tούρκος υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον Έλληνα ομόλογό του επειδή αναφέρθηκε σε "μουσουλμανική μειονότητα" και όχι "τουρκική μειονότητα", όπως την αποκαλεί η Τουρκία. "Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;" διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός.

Προειδοποιήσεις για τις δηλώσεις Καμμένου

Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την ένταση στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχει ομοφωνία πως δεν πρέπει να υπάρχει ένταση και πως για την επίτευξη αυτού το σκοπού πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες αλλά και ότι πρέπει από αμφότερες τις πλευρές να αποφεύγονται οι προβοκατόρικές δηλώσεις και πράξεις, και συνέχισε: "Σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης, με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών. Πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα".

Πληροφορίες απο: Deutsche Welle

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ