Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουβέλης για φρεγάτες Fremm: Όσα είπα ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα

27.04.2018 | 07:49
Τελευταία Ενημέρωση 2018-04-27 07:49:29
Πρώτη Δημοσίευση 2018-04-27 00:06:29

"Όσα είπα ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα" είπε ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβελης για την κυβερνητική "φουρτούνα" που προκάλεσε η υπόθεση χρονομίσθωσης των φρεγατών Fremm. Υπογράμμισε με νόημα ότι όλα τα ζητήματα βρίσκονται υπό το χειρισμό του πρωθυπουργού. 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Σπεύδω να σας πω οτι τη δεδομένη στιγμη μίλησα και εγώ όλα εκείνα τα οποία ειπώθηκαν ανταποκρίνονταν στην πραγματικοτητα. Βέβαια όλα τα πράγματα είναι σε εξελιξη. Και βέβαια όλα είναι υπό το χειρισμό του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο αυτή τη στιγμή.

Εξήγησε δε: Είχαν ακουστεί διάφορες εκδοχές. Αλλά δεν υπήρχε τίποτε στο επίπεδο της συμφωνίας. Το όλο ζήτημα της ενίσχυσης του αμυντικού μας μηχανισμού είναι σε εξέλιξη μέχρι να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Και πρόσθεσε μάλιστα: "Ηταν μια εκδοχή που μπορούσαμε να συζητήσουμε.(σ.σ. για το leasing) Υπήρχε αυτή η εκδοχή. Υπήρχε αυτή η συζήτηση. Όλα αυτά είναι σε συζήτηση σε αξιόλογηση. Και θα ληφθούν οι αποφάσεις."

Επανέλαβε μάλιστα ότι: Η αγορά του οποιουδηποτε μηχανισμού εξοπλιστιτκού δεν ειναι μια ευθυγραμμη διαδικασία. Εχει την αναγκη συνυπολογισμού παρα πολλών πραγματων.  Εμείς συνυπολογίζουμε το γεγονός των οικονομικών δυνατότητων. Η οποιαδήποτε ενίσχυση δεν σημαίνει την συμμετοχή μας σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Στο ερώτημα εάν έγιναν λάθη επικοινωνιακού χαρακτήρα ο κ. Κουβέλης ανέφερε: "Καμμία δήλωση δεν έγινε εκτός από εκείνο το οποίο είπα σε δημόσια συζήτηση. Είχα υποχρέωση να μιλήσω γι' αυτό το δημοσίευμα. Και σας είπα οτι εκείνα τα οποία αφορούσαν στην δεδομένη στιγμή απηχούσαν την πραγματικότητα. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι στατική. Και σας επισημαίνω ότι όλα τα ζητήματα βρίσκονται υπό το χειρισμό του Πρωθυπουργού." 

Για το εάν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνώριζε αυτές τις συζητήσεις ο κ. Κουβέλης ανέφερε λακωνικά: "Ηταν κοινή η γνώση". Όταν ερωτήθη γιατί δεν το δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είπε: "Δεν ένιωσα την ανάγκη να το δηλώσω και δεν μου ζητήθηκε απο κανέναν να το δηλώσω."

 Διαβάστε τα βασικότερα σημεία όσων δήλωσε ο κ. Κουβέλης

Σπεύδω να σας πω οτι τη δεδομένη στιγμη μίλησα και εγώ όλα εκείνα τα οποία ειπώθηκαν ανταποκρίνονταν στην πραγματικοτητα. βεβαια όλα τα πραγματα ειναι σε εξελιξη. Βέβαια όλα είναι υπό το χειρισμό του πρωθυπουργού. Δεν υπαρχει τίποτα δεδομένο αυτή τη στιγμή.

Είχαν ακουστεί διάφορες εκδοχές. Αλλά δεν υπήρχε τίποτε στο επίπεδο της συμφωνίας. Το όλο ζήτημα της ενίσχυσης του αμυντικού μας μηχανισμού είναι σε εξέλιξη μέχρι να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η αγορά του οποιουδηποτε μηχανισμού εξοπλιστιτκού δεν ειναι μια ευθυγραμμη διαδικασία. Εχει την αναγκη συνυπολογισμού παρα πολλών πραγματων. Γι αυτό σας είπα ότι όλα βρ

Εμείς συνυπολογιζουμε το γεγονός των οικονομικων δυνατότητων. Η οποιαδήποτε ενισχυση δεν σημαίνει την συμμετοχή μας σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Έγιναν λάθη επικοινωνιακού χαρακτήρα;
Καμμία δήλωση δεν έγινε εκτός από εκεινο το οποίο είπα σε δημοσια συζήτηση. Είχα υποχρεωση να μιλήσω γι αυτο το δημοσιεύμα. Και σας είπα οτι εκεινα τα οποία αφορούσαν στην δεδομένη στιγμή απηχούσαν την πραγματικοτητα. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στατική. Και όλα τα ζητήματα βρίσκονται υπό το χειρισμό του Πρωθυπουργού.

Αν υπαρξει οποαιδήποτε ενίσχυση θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το σύνταγμα

Ηταν μια εκδοχή που μπορούσαμε να συζητήσουμε.(για το λιζινγκ)

Υπήρχε αυτή η εκδοχή. Υπήρχε αυτή η συζήτηση. Όλα αυτά ειναι σε συζήτηση σε αξιόλογηση. Και θα ληφθούν οι αποφάσεις

Σας είπα και σας το ειπα πολυ ευκρινώς ότι τη δεδομένη στιγμή ως εκδοχή και αυτό. Αυτό που είπε ο κυριος καμμένος δεν είναι τιποτα διαφορετικό από αυτό που σας είπα λίγο πριν

Τι άλλαξε από την Παρασκευή;
Εξέλιξη με την έννοια να έχουν διαμηνυθεί στην Ελλάδα…διαβάσαμε τις αντιδράσεις των φιλελευθέρων αλλά σε καμια περίπτωση να έχουν φτάσει στη χώρα μας επισήμως τέτοιου ειδους αντιδράσεις.

Μήπως αυτή η δημοσιοτητα εβλαψε την πρωβουλία αυτή;
Εκτιμώ πως δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πιστεύετε και είναι ρητορικό το ερώτημα ότι εάν η χώρα μας είχε κάνει μια επιλογή αυτό θα ήταν θέμα δημοσιότητας; Ίσως να είναι βαρεία η επίπτωση αν έπαιρνε δημοσιοτητα αφού είχε ληφθεί.

Ως αναπληρωτής λογοδοτείτε στον πρωθυπουργό. Ήσασταν σε γνωση όσα γνωριζετε

Είναι προφανές ότι υπάρχει η αναγκαία συνεργασία. Το ξέρω το διαβάζω ότι υπαρχει διάσταση απάψεων μεταξύ εμού και του κ. Καμμένου. Βεβαίως ο καθένας εχει τη δική του εκφορά του πολιτικού του λόγου. Κανένας βέβαια δεν παρέδωσε την ιδεολογική του ταυτότητα. Συνεργαζόμαστε, ο καθένας έχει οριοθετημένες αρμοδιότητες.

Όσα είπατε τα γνώριζε ο κ. Καμμένος

Ηταν κοινή η γνώση

Γιατί δεν το δηλωσατε;
Δεν ένιωσα την ανάγκη να το δηλώσω και δεν μου ζητήθηκε απο κανέναν να το δηλώσω.

Πρέπει να σας πω ότι το ισοζύγιο δυνάμεων(Ελλάδας -Τουρκιας) έχει επάρκεια.

Γι αυτό θα σας πω ότι οι δυνάμεις μας έχουν ικανή αποτρεπτική ισχύ. Βεβαίως για το σύνολο των δυνάμεων μας. Βεβαίως σας έλεγα ότι ακριβώς στη βάση αυτών των στοιχείων οτι εμείς είμαστε μια χώρα της ειρήνης. Θέλουμε την ειρήνη με την γειτονική Τουρκία. Ταυτόχρονα δηλώνουμε οτι έχουμε ικανότητα αποτρεπτική ισχύος για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

Εχει γινει καποιος επανασχεδιασμος οσον αφορα στο χρονο αντίδρασης των ΕΔ;

Ο χρόνος επέμβασης των στρατιωτικών μας δυνάμεων καθορίζεται ανάλογα απο τις ανάγκες. Συντελέστη μια μεταβολή στο σχεδιασμό και στη λειτουργία. Πρώτον δεν λειτουργούν πια τα κεντρα εκπαίδευσης. Και δεύτερον έχουμε έναν σημαντικό περιορισμό του οικονομικού κόστους και αυτά που εξοικονομούνται να τα αξιοποιούμε σε ενα χρήσιμο κομμάτι

Ευθεία παρέμβαση στην κατεθυνση αυτή δεν έχουμε ως χώρα. Βεβαίως τα δημοσιεύματα αυτά πρέπει να τα βλέπουμε. Αξιολογώ και εγώ οπως και εσείς αυτό το οποίο έκαναν οι φιλελευθεροι. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε το σύνολο των παραμέτρων χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα των εξοπλισμών.

Και βεβαίως ότι αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα γέρνει την πλάστιγα στο θέμα των εξοπλισμών εάν και εφόσον γίνουν.

Μην συσχετίζετε με τετοια απολυτότητα τους S 400 με τα F 35. Δεν αξιοποιώ καμμια ιδιατερη πληροφορια αλλα τις δηλωσεις του κ. Τραμπ.

για αναβάθμιση
Είμαστε υποχρεωμενοι να υπολογισουμε παρα πολλές παραμέτρους. Εγώ δεν θα συμφωνήσω οτι όταν έχει μονο έναν τυπο εφ δεν μπορεις να αντιμετωπίσεις έναν αλλου τύπου εφ.

Η τουρκία έχει ενα προβλημα διαμορφωσης της εξωτερικής πολιτιής της. Εχει μια ευθραυστη οσο και ευαλωτη εξ πολιτική γιατι είναι κυμαινομενη και ευαλωτη γιατι καθορίζεται από διάφορα αλλα ζητηματα. γι αυτο η τουρκια θετει και ζητημα που ειναι αμετακινητο.


για τους δυο έλληνες αξιωματικούς
Η εκτιμηση μας ειναι οτι αυτή η φωτογραφιση η κινηματογραφηση επικοινωναικους σκοπους ήθελε να εξασφαλίσει. Μην ξεχνάμε οτι στην προεκλογική περιοδο που διναυει χρειάζονται στον κυριο ερντογάν. Από την άλλη πρεπει να σημειωσω ότι ειναι κατ εξαιρεση αυτο το γεγονος οταν μεταγεται καποιος απο τις φυλακες να κινηματογραφείται.

Το θερμο επεισόδιο δεν θα το επιδιώξει. Αλλά εκείνο το οποίο μπορεί να συμβεί είναι ενα περιστατικό ένα συμβάν το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε θερμό. Το θεμα ειναι ότι εάν υπαρξει κατι τετοιο μπορεί να θερμάνει περισσότερο την ατμοσφαιρα. Η αποψη μου είναι οτι δεν μπορει να τη θερμανει. Γιατί δεν είναι επιλογή της τουρκίας.

Απαραδεκτη κρατηση που θελει να τη συμψηφίζει με την χορηγηση πολιτικού ασύλου στους οκτώ

Θυμήθηκε ο κ. Ερντογάν ξανά τον ευρωπαικο προσανατολισμό της τουρκίας. Θυμαμαι τι είπε μετά τη διάσκεψη της Σόφιας.

Ορίζοντας σε αυτή την ένταση είναι οι τουρκικές εκλογές;

Οχι αναγκαία. Θα έχουμε μια διακύμανση. Αλλά η τουρκία θα κληθεί να αποφασίσει μετά τις εκλογές προς τα που θα γύρει.

Αυτή η εξωτερική πολιτική δεν είναι πολυεπιπεδη. Ειναι αποσπασματική δοκιμαζει αλλά περαιτέρω την αποδυναμώνει.

πέραν των εκλογών θα μπορούσε να είναι ένας ορίζοντας το 2023;
Οι επιδιώξεις του κ. Ερντογάν δεν νομίζει ότι θα την συνδυασει με καποια επετειακή εκδήλωση. Δεν μπορεί αυτό να το εξαρτήσει με καποια χρονική συμπλήρωση.

Πρώτον αισθάνομαι εγώ την αναγκη να επικοινωνώ μαζί τους. Τους απαντώ με την ειλικρίνεια την οποία οφείλω να έχω. Οτι δεν είμαι σε θεση να εκτιμήσω με ακρίβεια ποιος θα είναι ο χρόνος αποφυλακισης.

Για αντίθεση με τον όρο ομηρία.
Εγώ ειπα από την πρώτη στιγμή οτι εάν η ομηρία καταγραφεται με το νομικο της περιεχομενο συμπιπτει με την κατάσταση πολέμου. Εκείνο το οποίο δικαιολογεί έναν χαρακτηρισμό ομηρίας τότε δεν θα ειχα αντίρρηση. Και νομίζω οτι και ο κυριος καμμενος ήθελε να περιγράψει.

ΓΙΑ F-16
Είναι μέχρι τέλος του μήνα. Στο βάθμο που σας είπα οτι συναξιολογουμε υπολογιζουμε τανπραγματα δεν μας φτάνουν οι τρεις ημέρες. Πιθανον θα αναζητηθεί καποιου είδους παράταση.

Οχι δεν έχει ζητηθεί. Θα εξαρτηθεί από το τι θα θελήσουμε εμείς. Και θα συναποφασίσουμε

ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο κ. Τσίπρας κατέγραψε καταρχήν μια θετική αποψη. και η δικη μου είναι θετική. Αλλα τι χαρακτηρα θα εχει; Αποφασιστικό ή γνωμοδοτικό.Απο ποιους θα αποτελείται. Υπαρχουν διαφορα μοντελα. Πρεπει να μελετηθεί….
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ