Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίση ηθικού στον τουρκικό στρατό

14.06.2013 | 00:01
Το άρθρο της Lale Kemal (Sariibrahimoglu) αρθρογράφου της αγγλόφωνης  έκδοσης Today’s Zaman και ανταποκρίτριας του Jane’s Defence Weekly από 1991, με τίτλο Ο Τουρκικός Στρατός αντιμετωπίζει κρίση ηθικού, που εντόπισε ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί αντιμετωπίζει κρίση ηθικού;

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης:

"Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη μετασχηματισμών για να ανυψωθεί το ηθικό του στρατεύματος. Το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός αξιωματικών αντιμετωπίζουν κατηγορίες για οργάνωση πραξικοπήματος προκαλεί προβληματισμό ως προς την κατάσταση του ηθικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας στον περίγυρό της. Είναι η πρώτη φορά στην δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας, επισημαίνει η αρθρογράφος, που οι υποτιθέμενοι πρωταγωνιστές που βρίσκονται πίσω από τα πραξικοπήματα νοιώθουν τη θερμότητα της δικαστικής διαδικασίας.

Σημειώνουμε ότι προ έτους, σε άρθρο μας με τίτλο Ειρήνη διά της ισχύος! Για μια επιτυχημένη στρατηγική αποτροπής που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (10/5/12), στο πλαίσιο “Φακέλου” με γενικό θέμα “ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ”,  γράφαμε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, ένας πρωτοφανώς μεγάλος αριθμός ανωτάτων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων και πρώην Αρχηγών, βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.  Αυτό δημιουργεί κραδασμούς και αποτελεί οδυνηρό πλήγμα, ειδικώς για το σώμα των αξιωματικών, το οποίο μάλιστα έχει γαλουχηθεί με την ιδέα ότι αποτελεί τον εγγυητή της ύπαρξης του τουρκικού κράτους.»

Τοποθετώντας μάλιστα την απειλή στις σωστές της διαστάσεις, παραθέταμε απόσπασμα άρθρου τού, προσφάτως αποθανόντος, γνωστού δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, που κατέληγε (Μιλλιέτ, 7/9/11): “… Πού είναι αυτός ο ηρωικός μας Στρατός, που τα μάτια όλων μας βούρκωναν, όταν περνούσε με τις αστραφτερές στολές κατά τις επίσημες παρελάσεις;  Είμαστε μέσα σε μια μεγάλη απογοήτευση…  Φαίνεται ότι αυτά που μας έλεγαν μέχρι σήμερα, δεν ήταν καθόλου σωστά.»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στατιστικά στοιχεία του τουρκικού στρατού

Τουρκικός στρατός: 13.751 παραιτήσεις σε τρία χρόνια!

Τουρκικός στρατός. Περισσότεροι νεκροί από αυτοκτονίες απ΄ ότι στις μάχες!


O τουρκικός στρατός αλλάζει δομή


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ