Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Αμερικανική βάση ελικοπτέρων δεν υπήρξε στην Κύπρο δήλωσε ο Χριστοδουλίδης

30.10.2018 | 17:25
Διαψεύδει τα όποια σενάρια είχαν φουντώσει πρόσφατα αναφορικά με την ύπραξη αμερικανικών βάσεων στην Κύρπο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν υπήρξε αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, στο έδαφος των βρετανικών βάσεων όπως κάποια δημοσιεύματα έγραφαν και απλώς δόθηκαν διευκολύνσεις για ασφαλή εκκένωση πολιτών, για ανθρωπιστικούς λόγους, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ενημέρωση, σε κλειστή συνεδρίαση, της επιτροπής εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ο Υπουργός είπε ότι με αφορμή το θέμα που προέκυψε στα ΜΜΕ για τη λειτουργία δήθεν βάσης αμερικανικών ­­ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2017 ενημέρωσε τους Βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας ότι «τέτοια βάση δεν υπήρξε».
«Έχω ενημερώσει για τη στάθμευση των ελικοπτέρων η οποία αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των Αμερικανών ανά το παγκόσμιο, τη συγκεκριμένη περίοδο, για ασφαλή εκκένωση Αμερικανών διπλωματών», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι τα ελικόπτερα ήταν εκεί για πολύ συγκεκριμένο σκοπό, και αφορούσαν επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια «έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε την αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ αλλά και τα λιμάνια μας σε σημείο αναφοράς για χρήση από τρίτες χώρες που επιθυμούν να δράσουν επιχειρησιακά για αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και μόνο».

Υπενθύμισε ότι η Λευκωσία έχει συνάψει σημαντικό αριθμό συμφωνιών με πολλά κράτη και ότι σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται διευκολύνσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας σε αριθμό χωρών, αποκλειστικά για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και εκκένωσης αμάχων. Είπε ότι το 2017 δόθηκαν διευκολύνσεις σε 672 περιπτώσεις και αυτές οι διευκολύνσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μια ένδειξη του ρόλου της ΚΔ στην περιοχή.

«Όλα αυτά θεωρούμε ότι αναδεικνύουν το ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αξιοπιστία και προβλεψιμότητά μας ως ενός έμπιστου εταίρου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή μας», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του Διευθυντή της ΕΥΠ στην συνεδρίαση, ανέφερε ότι οι παρευρισκόμενοι καλούνται ύστερα από πρόσκληση της Βουλής και απόφασή της και ότι δεν έρχεται ο οποιοσδήποτε από μόνος τους χωρίς να προσκληθεί. 

Πηγή: Offsite

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ