OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Στη Λευκωσία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

30/11/2016 - 12:08
Share on FacebookShare on Twitter

 Επαφές στη Λευκωσία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός, που έφθασε στην Κύπρο χθες βράδυ, συναντήθηκε νωρίς το πρωί σε πρόγευμα εργασίας με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε στην οικία του Βρετανού ύπατου Αρμοστή, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Newsit.com.cy

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας αργότερα πως το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών αφορά τον λαό της Κύπρου.
Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε εδώ για υποστήριξη και για να φανούμε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, δήλωσε ότι η αφοσίωση της Βρετανίας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή και τώρα και στο μέλλον. «Μπορεί να εγκαταλείπουμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και η αφοσίωσή μας στην Κύπρο παραμένει πολύ ισχυρή. Είμαστε εδώ για την Κύπρο και τώρα και στο μέλλον» ανέφερε μιλώντας στου δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τζόνσον προσέθεσε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση συγχαίρει τον ίδιο για την ηγεσία που έχει επιδείξει στο Κυπριακό.
Ο Βρετανός Υπουργός άρχισε στη συνέχεια συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Τζόνσον είπε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου. «Παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε.
Κατέστησε σαφές ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι πως «η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία».

Τονίζοντας ότι η χώρα του έχει υποστηρικτικό ρόλο, ανέφερε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, «πάντα σε συνεννόηση με τους ηγέτες, εάν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ανέφερε πως οι βάσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, επανέλαβε την προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση σχεδόν του ήμισυ του εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. «Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τζόνσον στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται μια τάση για συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Σημείωσε ότι η Ρωσία εξέφρασε δημοσίως την πρόθεσή της και η Γαλλία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ η Βρετανία θα συμμετάσχει ούτως ή άλλως ως εγγυήτρια δύναμη. «Διαμορφώνεται ένα κλίμα συμμετοχής των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Βρετανία έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση πως δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια λύση του Κυπριακού αν δεν το ζητήσουν και τα δύο μέρη στην Κύπρο. «Αυτό είναι πολύ θετικό, δεδομένης και της θέσης της Ελλάδας ότι δεν επιθυμεί διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Newsit.com.cy

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝΥΠΕΞ

Related Posts

Συμβούλιο Ειρήνης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ ως παρατηρητής

15/02/2026 - 11:38
Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33

Διαβάστε Επίσης

Η Χεζμπολάχ απορρίπτει το χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό της εντός τεσσάρων μηνών

Arrow 4: Το νέο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας πλησιάζει την επιχειρησιακή ανάπτυξη – «Έχουν ξεκινήσει δοκιμές»

Χαμάς: «Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ πρέπει να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα»

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο χημικών 1.600 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα

Ουκρανία – Ρωσία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη – Παρόντες και Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι

SeaSnake 30: Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα του NATO που εξοπλίζεται με τα ναυτικά πυροβόλα της Rheinmetall

Rafale: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Γαλλία και Ινδία για τα επιπλέον 114 μαχητικά – Στο Νέο Δελχί ο Μακρόν

«Πρόοδος» στις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν: Συμφωνήθηκαν οι κύριες «κατευθυντήριες αρχές»

Top News

Βιολάντα: Νέα αποκαλυπτικά βίντεο από την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα - «Από θαύμα δεν είχαμε 6ο νεκρό»

Πέθανε ο μοντέρ Κώστας Κοσμίδης: Τον έδιωξαν από κέντρο υγείας και «έσβησε» στον δρόμο - Δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον πάει στο νοσοκομείο

Η Μαρίνα Σταυράκη είχε πέσει θύμα ληστείας άλλες 2 φορές: Της «άρπαξαν» το Rolex από το χέρι και έφυγαν με λεία 34.000 ευρώ

Απόστολος Γκλέτσος: «Δεν θα ξαναμιλήσω για πολιτική»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert