Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για τις επόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

06.01.2019 | 06:04
Ενώ στο Stena Icemax στον στόχο «Δελφύνη-1» προχωρούν σε επανέναρξη του τελευταίου σταδίου της γεώτρησης, μετά τη σοβαρή βλάβη που αντιμετώπισε το γεωτρύπανο, το ερευνητικό Nautica Geo ολοκλήρωσε το πρώτο από τα στάδια προετοιμασίας των επόμενων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που ξεκίνησε από τις 28 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους για πρόσθετες έρευνες και δειγματολειψία από σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6,7, 8, 10 και 11, έχει ήδη πραγματοποιήσει τον πρώτο κύκλο λήψης δειγμάτων από την επιφάνεια του βυθού της θάλασσας σε δύο περιοχές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιοχές μεταξύ των τεμαχίων 6 και 10, όπως και μεταξύ των τεμαχίων 8 και 12. Θα ακολουθήσει δειγματοληψία από τουλάχιστον δύο περιοχές ακόμα και ανάλογα με τα αποτελέσματα πιθανόν να γίνει δειγματοληψία και από πρόσθετες περιοχές.

Στο σύνολό τους οι έρευνες του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν τα τρία τεμάχια (6,8 και 11) των οποίων τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΤΟΤΑL και ΕΝΙ μαζί ή χωριστά, ένα τεμάχιο (το 7) για το οποίο τα δικαιώματα αναμένεται σύντομα να διατεθούν στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία που το διεκδικεί, όπως και για μέρος του τεμαχίου 10 για το οποίο τα δικαιώματα έχουν οι ExxonMobil –Qatar Petroleum. Επίσης περιλαμβάνεται στις έρευνες και το βορειοδυτικό τμήμα του τεμαχίου 12 που δεν είναι δεσμευμένο και για το οποίο όπως όλα δείχνουν είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης από τις εταιρείες που αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν τις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση και είναι στον γνωστό στόχο «Σουπιά». Η παράταση στη σύμβαση μεταξύ Δημοκρατίας και ΕΝΙ, δείχνει ότι υπάρχει και απόφαση και προγραμματισμός για διενέργεια γεώτρησης, αφού η ΕΝΙ με την αίτηση για παράταση, δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 3. Αν τελικά τελεσφορήσουν οι διαδικασίες σύμπραξης της με τη γαλλική ΤΟΤΑL σε όλα τα τεμάχια, τότε είναι πολύ πιθανό οι γεωτρήσεις να γίνουν από κοινού.

Τα στοιχεία που θα συλλέξει το Nautical Geo, θα καθορίσουν και τα ακριβή σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες τέσσερις γεωτρήσεις, αλλά και θα οδηγήσουν σε σειρά μελετών που αφορούν τις τεχνικές πτυχές τους. Ακόμα, θα δώσουν ένα σημαντικό μέρος των δεδομένων που απαιτούνται για τις περιβαλλοντικές μελέτες που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη ετοιμάζονται, όπως και για άλλες εγκρίσεις που απαιτούνται.

Πηγή Philenews

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ