Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαλαισία-Ινδονησία: Τέλος στην απώθηση πλοίων με πρόσφυγες

20.05.2015 | 11:35
Σε ανακοίνωσή τους σήμερα η Μαλαισία και η Ινδονησία δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να διώχνουν πίσω στην θάλασσα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες, μια πολιτική που έχει προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. Έτσι, θα τους προσφέρουν προσωρινά καταφύγιο, καθιστώντας ωστόσο απολύτως σαφές ότι δεν θα δεχθούν άλλους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Ανίφαχ Άμαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε πως "δεν θα υπάρξει ρυμούλκηση και επαναπροώθηση των πλοίων πίσω στην θάλασσα". Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο υπουργοί πρότειναν την υποδοχή προσωρινά και υπό προϋποθέσεις των μεταναστών.

"Η Ινδονησία και η Μαλαισία δέχθηκαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε 7.000 λαθραίους μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην θάλασσα. Συμφωνήσαμε επίσης να τους προσφέρουμε προσωρινά καταφύγιο υπό τον όρο ότι η μετεγκατάστασή τους ή ο επαναπατρισμός τους θα γίνουν εντός του έτους από την διεθνή κοινότητα.Υπό καμία συνθήκη δεν θα πρέπει να προσδοκεί κανείς ότι θα δεχθούμε τον καθένα από αυτούς αν υπάρξει μια εισροή άλλων", τονίζουν στην ανακοίνωση.

"Η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει την ευθύνη να προσφέρει στην Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη την απαραίτητη υποστήριξη, ιδιαίτερα την οικονομική υποστήριξη, που θα τους επιτρέψει να προσφέρουν προσωρινά καταφύγιο και ανθρωπιστική βοήθεια στους παράτυπους μετανάστες που διατρέχουν σήμερα κίνδυνο", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των υπουργών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

Θα δημιουργηθούν προσωρινοί καταυλισμοί, αλλά όχι στην Ταϊλάνδη, επισήμανε επίσης ο Άμαν, χωρίς να μπει σε λεπτεμέρειες. Στην συνάντηση των δύο υπουργών παρευρέθηκε και ο Ταϊλανδός ομόλογός τους.

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί στην Μαλαισία και την Ινδονησία, οι οποίες μαζί με την Ταϊλάνδη ακολουθούν μια πολιτική απώθησης προς τα ανοιχτά των πλοίων που προσεγγίζουν τις ακτές τους.

Οι μετανάστες αυτοί που έχουν εγκλωβιστεί σε πλοία στην θάλασσα για μέρες είναι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια και Μπανγκλαντεσιανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις και την φτώχεια και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την λιμοκτονία  και την θάλασσα.

.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ