Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωσε 10% τη χρηματοδότηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα

18.05.2013 | 07:14
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, «ψαλίδισε» κατά 10 τοις εκατό τη χρηματοδότηση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και άλλες δραστηριότητες στο εξωτερικό, αντανακλώντας τα σχέδιά του να καταργήσει σταδιακά την παρουσία των ΗΠΑ από τη χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Ο Ομπάμα υπέβαλε αίτημα προς 79,4 δις δολάρια για την χρηματοδότηση των λεγόμενων υπερπόντιων απρόοπτων επιχειρήσεων για το οικονομικό έτος 2014, που αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου, μειώνοντας το αρχικό ποσό των 88,5 δις δολάριων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Ομπάμα έκανε υπέβαλε το αίτημά του στο Κογκρέσο μέσω επιστολής.
 
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν μετά το 2014, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα από αυτά θα παραμείνουν.
 
«Ο πρόεδρος εξετάζει ακόμα τις επιλογές βάσει των αναφορών που έχει υποβάλει η εθνική ομάδα ασφαλείας και δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που πιθανώς θα παραμείνουν μετά το 2014», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Κέιτλιν Χέιντεν. «Το αίτημα για μειωμένη χρηματοδότηση αντανακλά τον μεταβατικό μας ρόλο στο Αφγανιστάν», είπε.
 
Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τον αριθμό των στρατευμάτων που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος, είχε δηλώσει την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο πρόεδρος έχει θέσει το 2014 ως στόχο για την απομάκρυνση των περισσοτέρων στρατευμάτων, αλλά μια τέτοια απόφαση αποτελεί λεπτό θέμα καθώς θα πρέπει να παραμείνουν επαρκείς δυνάμεις ώστε να εκπαιδεύσουν και να στηρίξουν τις δυνάμεις του Αφγανιστάν. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ