Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακιντζί: Με ατζέντα υποταγής στο "Σουλτάνο" στο δείπνο με Αναστασιάδη

02.04.2018 | 11:02
Με ατζέντα που υποδηλώνει την υποταγή του στο "Σουλτάνο" Ερντογάν φαίνεται ότι θα προσέλθει ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο δείπνο της 16ης Απριλίου στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται ο Μουσταφά Ακιντζί τα τελευταία 24ωρα και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για συνάντηση δείχνει πως η πρόθεση του κατοχικού ηγέτη δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών αλλά στο πως θα αναγκάσει τον Νίκο Αναστασιάδη να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις η οποίες πρωτίστως έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο.

Οι αναφορές του Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα αλλά και οι νέες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δείχνει εκ προοιμίου ότι ο κατοχικός ηγέτης θα προσέλθει στη συνάντηση με Αναστασιάδη με σκληρές θέσεις. Κάτι που σημαίνει πως αν εμφανιστεί με τέτοιες θέσεις στη συνάντηση θα πρέπει να αναμένεται πως η εξέλιξη θα είναι αρνητική καθώς – όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές – δύσκολα θα δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μπει σε συζήτηση επί αυτών των θεμάτων.

Οι ίδιοι πηγές δεν αποκλείουν να είναι και κινήσεις τακτικής από πλευράς Άγκυρας σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς. Δηλαδή να πιέσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι αρνητικός για να αρχίσουν μετά το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Ή σε διαφορετική περίπτωση (κάτι που θεωρείται απίθανο) να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε και χθες τη θέση του ότι η συνάντηση της 16ης Απριλίου θα είναι απλή και χωρίς ατζέντα. Σημείωσε ότι επιβάλλεται και υπαγορεύεται να εξεταστούν τα επόμενα βήματα. Σε δηλώσεις μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα για την επέτειο της 1ης Απριλίου και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενώ καθορίστηκε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη navtex, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο, βεβαιότατα και θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας».

Όπως είπε, «πρόκειται για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, η οποία και επιβάλλεται και υπαγορεύεται για να δούμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε πάρα πέρα», τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ειρήνη και σταθερότητα. Και ειρήνη και σταθερότητα επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο». Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν απάντησα και δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακκιντζί. Θα αρκεστώ μέχρις εδώ».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στον αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα υποστήριξε πως «οι Ε/κ είναι έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν είναι έτοιμοι για λήψη αποφάσεων". Συνέχισε λέγοντας πως «αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να μιλήσουμε, αλλά, σε κάποιο σημείο, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις». Ο κ. Ακιντζί, στην συνέντευξη αναφέρει ότι επιθυμεί να έχει ενδείξεις ότι αυτή η νοοτροπία, όπως είπε, έχει αλλάξει γιατί πρέπει να έχουμε διαπραγματεύσεις σε κάποια στιγμή, αλλά δεν θα πρέπει να εξετάζουμε συνεχώς τα ίδια ζητήματα χωρίς αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτή η διαδικασία πρέπει να να είναι προσανατολισμένη ώστε να έχει αποτελέσματα.

Σε ερώτηση με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η γεώτρηση μπορεί να έχει κοινά οφέλη , όμως κατά την άποψή του, με τόσους πολλούς πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στην εξερεύνηση για φυσικό αέριο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα ατυχές γεγονός ανά πάσα στιγμή. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η εξεύρεση λύσης όντως είναι μια δύσκολη υπόθεση και γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη και δύσκολη. "Υπάρχει η έκφραση ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά χρειάζεται κάποιος να δουλέψει σκληρά για να κρατήσει αυτή την ελπίδα ζωντανή αλλιώς αν αφήνεις το χρόνο να περνά, απλά αυτό που κάνεις είναι ότι σκοτώνεις αυτή την ελπίδα», ανέφερε.

Η ΑΝΔΡΕΙΑ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ

Για το μήνυμα της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που δημιούργησε την Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν παρά η ανδρεία, η πίστη και η ενότητα». Αφού ανέφερε ότι οι αγωνιστές «μας καταξίωσαν να ζούμε» και «μας παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, λάθη, ο διχασμός, η τουρκική βουλιμία και οι σχεδιασμοί έφεραν τα όσα σήμερα βιώνουμε».
Περαιτέρω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απαιτείται για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να ανταποκριθούμε στις επιταγές της Ιστορίας, είναι ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην όλη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα κράτος που να είναι βιώσιμο, λειτουργικό, να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και τη συνδημιουργία με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο τρισάγιο που τελέσθηκε στα φυλακισμένα μνήματα και κατέθεσε στεφάνι. 

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ