Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟ: "Στέρεες" οι διατλαντικές σχέσεις εν αναμονή της επίσκεψης Τίλερσον

31.03.2017 | 13:04
 O επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα "στέρεες" τις σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη και τις ΗΠΑ, ενόψει της συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας, στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας καθώς και στην προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προεδρεύει της συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η οποία επιπλέον θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα παραμείνει η Ουάσινγκτον δεσμευμένη στη Συμμαχία, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει "παρωχημένη".

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι υπουργοί, περιλαμβανομένου του αμερικανού Ρεξ Τίλερσον, θα συζητήσουν για τον "δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών ώστε να παραμείνει ισχυρός ο διατλαντικός δεσμός" και να "εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την εδραίωση της σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ, η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη για να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Η άφιξη του Τραμπ στο Λευκό Οίκο έχει κινητοποιήσει τους ευρωπαίους συμμάχους της Συμμαχίας παρότι ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, προσερχόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ".

Μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ -- Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία και Βρετανία-- ικανοποιούν το συμφωνηθέν αίτημα της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ τους.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, ο γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν είναι καν επιθυμητό. "Το 2% θα σήμαινε αμυντικές δαπάνες ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζω κανέναν γερμανό πολιτικό, ο οποίος θα ισχυριζόταν ότι αυτό είναι εφικτό ή επιθυμητό".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ