Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ναυμαχία" ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών ανατολικά της Θάσου - ΒΙΝΤΕΟ

29.01.2018 | 13:11
Μια ιδιότυπη "ναυμαχία" μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών μαίνεται τα τελευταία 24ωρα. Οι έλληνες επαγγελματίες είναι ανήσυχοι και αγανακτισμένοι εξαιτίας εξαιτίας της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται στο Θρακικό Πέλαγος από τουρκικά αλιευτικά πλοία (γρι-γρι).

Σύμφωνα με το inkomotini.news οι έλληνες αλιείς σχολιάζει σκωπτικά: «Πηγαίνουν όλο και πιο δυτικά. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν στον Θερμαϊκό», θέλοντας έτσι επισημάνουν ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30.Σημειώνεται πως οι Τούρκοι αλιείς συνηθίζουν να κινούνται στο όριο των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές (πάνω από αυτό θεωρούνται διεθνή ύδατα), αλλά πολλές νύχτες, όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες, το παραβιάζουν. Μια τέτοια νύχτα φαίνεται πως ήταν και αυτή της Κυριακής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, 5-10 τουρκικά γρι-γρι είχαν εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίηθηκε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Καβάλας.Είναι ενδεικτικό το βίντεο του ENA CHANNEL, από την "περιπολία" ελληνικού αλιευτικού, στην περιοχή, όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις προκλητικές αντιδράσεις των τούρκων συναδέλφων τους, όπως προκύπτει και από την καταγραφή της συνομιλίας στα UHF. 


 


Χαρακτηριστικές είναι οι και  φωτογραφίες, από το ραντάρ του σκάφους του καπετάνιου Πέτρου Καραβέτη, που κατέγραψε περισσότερα από 50 τουρκικά σκάφη να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Θάσου, στο ύψος των Αβδήρων!Μάλιστα ο κ. Καραβέτης καταγγέλλει ότι οι Τούρκοι πολύ συχνά προκαλούν, περνώντας από πολύ κοντά τους με μεγάλες ταχύτερες. «Χθες βράδυ πέρασε ένας από την πλώρη μου στα πέντε μέτρα, εν πλήρη συσκότιση, χωρίς φώτα πορείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι μήκους πάνω από 50 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο ελληνικό σε όλη τη χώρα είναι 35 μέτρα. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με υπερσύγχρονα σκάφη τα οποία διαθέτουν πανάκριβα αλιευτικά εργαλεία, ενώ όπως με πικρία σχολιάζει ο κ. Καραβέτης, «εμείς είμαστε πενήντα χρόνια πίσω».

Επιπλέον, οι Τούρκοι δεν δεσμεύονται από τους – πολύ αυστηρούς – ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλιείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες που έχουν περιορισμούς και ελέγχονται αυστηρά.“Η αλίευση του τόνου μας επιτρέπεται μόνο έναν μήνα περίπου τον χρόνο, με ειδική άδεια και με πλαφόν. Το δε πρόστιμο για παραβίαση του κανονισμού, ξεκινά από 42.000 ευρώ! Οι Τούρκοι όμως ψαρεύουν όσους τόνους θέλουν και όποτε θέλουν. Σε εμάς το πίσω μέρος του διχτυού πρέπει να είναι 40 χιλιοστά τετράγωνο για να φεύγουν τα μικρά ψάρια, ενώ οι Τούρκοι βάζουν ό,τι δίχτυ θέλουν”, αναφέρει ο κ. Καραβέτης.

Με πληροφορίες από ENA CHANNEL,www.inkomotini.news
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ