Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας

28.05.2014 | 06:59
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 


Απόφαση με <<πολιτική σκοπιμότητα>> χαρακτήρισε το Ισραήλ το ένταλμα σύλληψης που αποφάσισε να εκδώσει για 4  υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματικούς το 7ο Κακουργοδικείο  Κωνσταντινούπολης στην δίκη κατά εκείνων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της αιματηρής επίθεσης στο πλοίο Mavi Marmara.
Το Τελ Αβίβ αντιδρώντας στην δικαστική απόφαση ζήτησε από την Interpol να μην αναγνωρίσει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, την στιγμή μάλιστα  που όπως σημειώνουν νομικοί οι διατάξεις για την  Interpol προβλέπουν τη μη παρέμβαση του θεσμού σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα.

Το ένταλμα αφορά τον πρώην Γενικό Επιτελάρχη, Gabi Ashkenazi, τον πρώην Διοικητή του Ναυτικού, Eliezer Alfred Marom, τον πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, Amos Yadlinir και τον πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Αεροπορίας, Avishai Deli, καθώς και οι 4 κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο 10 ατόμων, όταν Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν  στο πλοίο Mavi Marmara το 2010.Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους Ισραηλινούς αξιωματούχους για «τερατώδεις φόνους και βασανιστήρια».

Η Ιντερπόλ

Στη δικαστική απόφαση ορίζεται ότι οι αρχές της Τουρκίας θα πρέπει να εκδώσουν Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους Ισραηλινούς κατηγορουμένους.Το δικαστήριο θα απευθύνει στην Ίντερπολ αίτημα για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον τεσσάρων πρώην αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι δικάζονται από το 2012 ερήμην τους σε μια πολύ συμβολική διαδικασία που διεξάγεται στην Τουρκία, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τουρκικής ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) και δικηγόρος της πολιτικής αγωγής.
«Ένα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από το δικαστήριο κατά των υπόπτων αυτών», σημείωσε ο Σερκάν Νεργκίζ του IHH, προσθέτοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα ζητήσει από την Ίντερπολ την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Στον τύπο σχολιάζεται ότι το ένταλμα σύλληψης των Ισραηλινών απόστρατων ανώτατων αξιωματικών ήρθε τη στιγμή που η Τουρκία και το Ισραήλ επρόκειτο να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπόθεση Mavi Marmara, όπως άλλωστε το είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει και οι δυο πλευρές. καθώς εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.
 Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη» και «η απόφαση εξετάζεται από νομικούς»- μια διατύπωση που επιδιώκει να κρατήσει το θέμα της συμφωνίας για αποζημίωσης ανοιχτό. Στο μεταξύ και ο Τουρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μποσδάγ, είπε ότι δεν είναι σωστό να γίνονται σχόλια για τη δικαστική απόφαση και ότι ζήτησε να εξεταστεί η απόφαση.

Αντιδρά σε συμφωνία  ισλαμική οργάνωση 

 Πράγματι και πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι  η δικαστική απόφαση θα ακυρωθεί, όταν η Τουρκία υπογράψει σύμφωνο συμφιλίωσης με το Ισραήλ.  Στη συμφωνία, αναφέρει η πηγή που μίλησε στην Χουριέτ,  θα περιέχεται διάταξη περί ακύρωσης της δικαστικής απόφασης.Πάντως -όπως μεταδίδεται-  η τουρκική ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) διαμηνύει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον δικαστικό αγώνα κατά των Ισραηλινών στρατιωτικών στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων.«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις διώξεις ενώπιον της δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι εγκληματίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δικαστούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ΙΗΗ.
Να θυμίσουμε ότι η  υπόθεση προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δυο χώρες  οι οποίες είχαν ως τότε μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο.Οι δύο χώρες, οι σχέσεις μεταξύ των οποίων παραμένουν παγωμένες έκτοτε, έχουν ανοιχτές  συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποζημίωση των θυμάτων.

Διαβάστε ακόμη:


Ο εισαγγελέας του Μιλόσεβιτς δικηγόρος των θυμάτων του Mavi Marmara


Τουρκία - Ισραήλ: Ο έμπιστος του Νετανιάχου στην Άγκυρα συνάντησε τον επικεφαλής της MIT


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ