Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοιξαν πυρ τα άρματα στο Κάϊρο.Πυροβολισμοί στην Αλεξάνδρεια.Η Σ.Λιάτσου μεταδίδει.

28.01.2011 | 18:59

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*


Χάος. Περιμένοντας το διάγγελμα Μουμπάρακ ,αυτή είναι η λέξη που περιγράφει τη κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου. Παρά το στρατιωτικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ,την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων «μυρίζεις» στον αέρα την ένταση ,την οργή και περιμένεις την έκρηξη.Στην Αλεξάνδρεια άρχισαν να αναπτύσσονται τεθωρακισμένα και άρματα μάχς. Πυροβολισμοί ακούγονται από διάφορα σημεία της πόλης. Στο Κάϊρο λένε οι πληροφορίες ότι τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ.

Μετά το στρατιωτικό νόμο, η κυβέρνηση Μπουμπάρακ προχώρησε στη διακοπή όλων των απ΄ ευθείας μεταδόσεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Καϊρο,Αλεξάνδρεια ,Σουέζ,Ισμαηλία,Νταμανχούρ έξω από την Αλεξάνδρεια 50 χιλ. και Μίνια ανάμεσα σε Κάϊρο και Λούξος, έχουν τεθεί υπό στρατιωτικό νόμο.

Από χθες το βράδυ πλανιέται ένα κλίμα τρόμου στην Αλεξάνδρεια. Οι πληροφορίες λένε ότι όλοι οι έφεδροι αξιωματικοί έχουν κληθεί στις μονάδες τους και ότι οι αστυνομικοί έχουν εντολή να πυροβολούν στο ψαχνό.
Tweeter , Facebook ,κινητά τηλέφωνα,ιντερνέτ, όλα παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Τέτοιες δυναμικές διαδηλώσεις δεν είχαν γίνει ποτέ στην Αλεξάνδρεια. Ποτάμι οργής οι διαδηλώσεις. 20 χιλιόμετρα η ακτή της Αλεξάνδρειας στη Μεσόγειο. Από τη μία άκρη ως την άλλη,διαδηλωτές φωνάζουν ,χειρονομούν και πάνω απ΄όλα ζητούν να φύγει ο Μουμπάρακ.

Από την άλλη η αστυνομία. Δακρυγόνα,πλαστικές σφαίρες,συλλήψεις,κανόνια νερού,τα παντα εναντίον των διαδηλωτων που απαντούν με πέτρες ,ξύλα και μολότωφ.

Τα νέα παιδιά,οι διαδηλωτές περνούν κάτω από τα σπίτια μας,κυνηγημένα Καλούν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να ενωθούν μαζί τους.

«Προσευχηθείτε για μας», ζητούν απ΄ όσους από τα μπαλκόνια τους παρακολουθούν τις διαδηλώσεις. Άλλους τους άκουσα να φωνάζουν,είμαστε παιδιά σας μην μας χτυπάτε.
Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι αρκετοί αστυνομικοί πέταξαν τις στολές τους και ενώθηκαν με το πλήθος. Από το Κάϊρο τα νέα είναι πιο άσχημα.

«Άνοιξαν πυρ τα άρματα μάχης του στρατού». λένε οι φήμες. Τρόμος.

Ένας 25 χρονος νεαρός ο Μουσταφά ζήτησε από μία κυρία που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι της τη διαδήλωση να πάρει τηλέφωνο τη μητέρα του , να της πει ότι είναι καλά. Κρατώντας την αιγυπτιακή σημαία, απομακρύνθηκε.

Οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι για ένα λόγο. «Δεν έχουμε πια μέλλον. Αν μας πιάσουν τελειώσαμε. Θα φθάσουμε λοιπόν ως το τέλος. Είναι το μόνο μέλλον που υπάρχει για μας».

Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ