Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αβραμόπουλος στο υπουργείο Ναυτιλίας για την μετανάστευση

21.11.2014 | 00:22
 Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

   Σε ''Real Time''  στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ),  θα δει σήμερα  Παρασκευή ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος με την νέα του ιδιότητα του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που εφαρμόζεται από το  Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή.Μάλιστα μπορεί να πέσει και πάνω σε επιχείρηση διάσωσης - ένα αντικείμενο για το οποίο η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αδίκως συκοφαντηθεί κυρίως εξ αιτίας της εμμονής κατά της χώρας μας 1-2 ανθρωπιστικών οργανώσεων ( η μια Γερμανική)...Ήδη εκκρεμεί έκθεση της προκατόχου του κ Αβραμόπουλου στην σύνταξη της οποίας δεν ελήφθησαν υπόψΙν τα ισχυρά ελληνικά επιχειρήματα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υποδεχθεί, αρχικά, τον Έλληνα Επίτροπο  της Ε.Ε. κ. Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.Κεντρικό θέμα της προγραμματισμένης επίσκεψης του Έλληνα Επίτροπο. θα αποτελέσει η ενημέρωσή του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι δύο άνδρες θα έχουν συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη διάρκεια της οποίας, θα περιγραφεί από τον κ. Βαρβιτσιώτη, συνολικά ο σχεδιασμός και το έργο του Υπουργείου για την παράνομη μετανάστευση.

Η επιχείρηση ''Τρίτων'' και η περίπτωση Τουρκίας -Ελλάδας

Η επίσκεψη Αβραμόπουλου είναι μια ευκαιρία να εξετασθεί - από τον ίδιο και το Υπουργείο- η σκοπιμότητα προώθησης ενός προγράμματος το οποίο   θα σφράγιζε ή θα περιόριζε το στόμιο ροής λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μέσω υποπρογραμμάτων που εφαρμόζονται στην επιχείρηση ''Τρίτων''  της  Frontex  (της ΕΕ δηλαδή) στην Κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία)  για τους παράνομους μετανάστες. Όπως περιγράφεται  στην επίσημη ιστοσελίδα της   Frontex, η επιχείρηση «Τρίτων» - πέραν των περιπολιών που ξεκίνησαν αρχές Νοεμβρίου νοτίως της νήσου Λαμπεντούζα με  δύο αεροσκάφη,  ένα ελικόπτερο και  έξι πλοία της - περιλαμβάνει και  χρηματοδοτεί  η ίδια  5 ομάδες που υποστηρίζουν τις ιταλικές αρχές όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών για την λαθραία διακίνηση ανθρώπων με  δίκτυα που λειτουργούν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, καθώς και δύο ομάδες ελέγχου!
Όπως έχουμε ξαναγράψει, εύκολα μπορεί να αναλογιστεί κάποιος  τι σημαντικά αποτελέσματα θα υπήρχαν αν μια νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση τύπου ''Τρίτων''  στηνόταν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ : Όχι με πλοία έρευνας και διάσωσης τα οποία ενδεχομένως θα λειτουργούσαν  ελκυστικά για τους παράνομους μετανάστες λόγω της μικρής απόστασης των ελληνικών νησιών από τα Μικρασιατικά παράλια, αλλά  οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας π.χ. 5, 6,7 ή 10 ομάδες  συλλογής πληροφοριών για τις λαθραία διακίνηση ανθρώπων με  δίκτυα που λειτουργούν στην Τουρκία! Θα έπιαναν έτσι  όλα τα δίκτυα των Τούρκων ''δουλεμπόρων'' και των εμπόρων ''λαθραίων ελπίδων'' ... Με την αξιοποίηση ενός τέτοιου δικτύου πληροφοριών στα παράλια της Τουρκία - και όπου αλλού στο εσωτερικό της-  στο άψε-σβήσε, θα εξολοθρευονταν τα δίκτυα και τα κυκλώματα και δεν θα επιβιβάζονταν καν σε πλοιάρια οι παράνομοι μετανάστες με προορισμό την Ελλάδα. Μάλιστα τώρα που η Τουρκία είναι στριμωγμένη από την ΕΕ με την Έκθεση προόδου θα ''πειθόταν''εύκολα να δεχθεί τις ομάδες συλλογής πληροφοριών, αναφέρεται σχετικά από ειδικούς.

Να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Αβραμόπουλος

Στελέχη των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση του οξύτατου  προβλήματος των παράνομων μεταναστών θεωρούν ότι αν όχι από την εποχή που στηνόταν η επιχείρηση ''Τρίτων'', αλλά τουλάχιστον τώρα που ανέλαβε την Μετανάστευση ο ο Επίτροπος  κ. Δημ. Αβραμόπουλος, θα  έπρεπε ήδη να έχει προσανατολίσει και δρομολογήσει προς αυτή την κατεύθυνση ένα πρόγραμμα αυτού του τύπου! Αλλά και οι υπηρεσίες όπως το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή θα μπορούσαν μέσω του υπουργείου να έχουν διατυπώσει παρόμοιες προτάσεις στην ΕΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ