Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Barbaros και οι "προτάσεις-ανέκδοτο" των Τούρκων για την απόσυρσή του

05.01.2015 | 00:01
Ούτε γι΄ αστείο ελπίζουμε δεν υπάρχει συζήτηση για “συμβιβαστική πρόταση” που προωθεί η Άγκυρα για να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, οι Τούρκοι έχουν προτείνει στα σοβαρά να σταματήσουν όλες οι έρευνες που με νόμιμες συμφωνίες και συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία,κάνουν μεγάλες εταιρείες ενέργειας και…σε αντάλλαγμα να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ!

Η πρόταση έχει την γνωστή τουρκική λογική του “ολα δικά μας”! Να σταματήσει η Κύπρος αυτό που νόμιμα κάνει για να πάρει ως αντάλλαγμα την απόσυρση ενός ερευνητικού σκάφους και ταυτόχρονα να επιστρέψει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Το Barbaros και οι “βόλτες” του εκτός από επίδειξη δύναμης και “σημαίας” εντός της κυπριακής ΑΟΖ δεν προσφέρει το παραμικρό στην Τουρκία και στις επιδιώξεις της. Στην πράξη δεν κερδίζει κάτι,ούτε βέβαια η παρουσία του θα οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε αποχώρηση! Ποιος θα αφήσει πίσω τον “θησαυρό” για τον οποίο μάλιστα έχει ήδη επενδύσει και πάρα πολλά χρήματα.

Όπως έγραψε ο “Φιλελεύθερος” η «η συμβιβαστική φόρμουλα», που φαίνεται να προωθεί η Άγκυρα, επιχειρώντας να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας και να απομακρύνει τις όποιες πιέσεις στραφούν προς την πλευρά της στην περίπτωση που προχωρήσει σε ένα νέο γύρο ερευνών του «Μπαρμπαρός», νοτίως ή και δυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θέλει ουσιαστικά να «παγώσουν» όλες οι εξελίξεις γύρω από το κεφάλαιο της ενέργειας, μέχρι να βρεθεί «κοινή συμφωνία» ως προς την αξιοποίηση του. Ενόψει του γεγονότος ότι η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως εάν συνεχίσει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός» δεν πρόκειται να επανέλθει στις συνομιλίες και με δεδομένο ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται κινήσεις «για αποκλιμάκωση της έντασης», η Τουρκία θεωρεί πως «η διέξοδος» είναι η διασύνδεση. Δηλαδή, σταματούν εκείνοι τις έρευνες, σταματά και η ΕΝΙ τις δικές της”.

Ελπίζουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να συζητήσει καν τετοιες προτάσεις ,ούτε και να δεχτεί την επιβολή τους από κανένα. Επιβράβευση στους Τούρκους και στις προκλήσεις τους δεν πρέπει να δοθεί…όσα πετρέλαια κι αν κάψει ο Barbaros.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ