Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ο Ερντογάν εμπόδιο για τις επιχειρήσεις μας στη Συρία" λένε οι ΗΠΑ!

02.10.2015 | 11:25
Κύριο άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post με τίτλοTurkey’s president is destabilizing the nation in his quest for more power υποστηρίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μπαίνει εμπόδιο στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία, και συγκεκριμένα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους Κούρδους μαχητές μέσα στη χώρα καθώς είναι η πιο μεγάλη δύναμη επί εδάφους στον αγώνα εναντίον του ISIL. 


Ενώ παραχώρησε την τουρκική βάση σε αμερικανικά αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις από αέρος, από την άλλη έχει εξαπολύσει επίθεση- όχι στους Ισλαμιστές- αλλά στους Κούρδους εξεγερμένους στην Τουρκία και το Ιράκ τερματίζοντας τη διετή ανακωχή με το PKK. Ο στόχος του Προέδρου Ερντογάν είναι να αντισταθμίσει την αποτυχία του στις τελευταίες εκλογές και την πτώση της δημοτικότητας του. Ο στόχος του είναι να ρίξει το PKK κάτω από το 10% που χρειάζεται για να μπει στη Βουλή και να κερδίσει ψήφους από τα ακρο-δεξιά εθνικιστικά κόμματα.

Αυτό που πετυχαίνει, όμως, είναι να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία. Μεγάλο μέρος νοτιοανατολικά της χώρας έχει μετατραπεί σε στρατιωτική ζώνη και ο Κούρδος ηγέτης Selahattin Demitras προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. 
 H κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιδράσει μάλλον ομαλά απέναντι στην εκστρατεία του Ερντογάν φοβούμενη ότι θα διαταραχτεί η πολεμική επιχείρηση στη Συρία. Πάντως δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δε θα συμμορφωθεί εύκολα, η Ουάσιγκτον μπορεί να ελπίζει μόνο ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα δώσουν τη λύση. 

ΠΗΓΗ:washingtonpost.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ