Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ομπάμα το σκέφτεται για Συρία τα σχέδια είναι έτοιμα

29.08.2013 | 02:16
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη, ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ομπάμα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.
Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Ο Ομπάμα, ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών, ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία φέρεται πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε πόλη κοντά στη Δαμασκό.

Ζητάνε αποδείξεις

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζήτησε την Τετάρτη από τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία εδόθη και στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και το «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ