Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα απειλεί Άσαντ από το Ισραήλ

21.03.2013 | 00:12
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, και πρόσθεσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα λογοδοτήσει σε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκαν αυτά.
"Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές ότι η χρήση χημικών όπλων κατά του συριακού λαού θα είναι ένα σοβαρό, τραγικό λάθος", δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Το καθεστώς Άσαντ πρέπει να καταλάβει ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνο για τη χρήση των χημικών όπλων ή την μεταβίβασή τους στους τρομοκράτες", τόνισε.
Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα "αρχίσουν συνομιλίες" για την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας και πέραν του 2017. Είπε επίσης ότι παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική χρηματοδότηση του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος, που κατασκευάζεται από το Ισραήλ, δεν θα διακοπεί.
Αναφερόμενος στο Ιράν, τόνισε ότι "δεν έχει χυθεί άπλετο φως" σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις των συμμάχων για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αυτής.
"Κάθε χώρα πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις, όταν πρόκειται για την δύσκολη απόφαση να συμμετάσχει σε οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική δράση. Και το Ισραήλ βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από ότι οι ΗΠΑ", σημείωσε ο Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει από το Ισραήλ να βασιστεί στην Ουάσιγκτον σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής κατά του Ιράν. "Δεν περιμένω ότι ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την ασφάλεια της χώρας του και θα βασιστεί για αυτό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα", τόνισε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι "απολύτως πεπεισμένος" ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Συμφώνησε μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι το Ιράν χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, και επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν θέλει να δει το Ιράν να αυξάνει τα αποθέματά του εμπλουτισμένου ουρανίου του, ανεξάρτητα από το κατά πόσο η Ισλαμική Δημοκρατία είχε αποφασίσει να προχωρήσει και να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
"Εάν το Ιράν αποφασίσει να προχωρήσει για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. . . τότε θα πάρει περίπου ένα χρόνο" υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνους ο Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση των "δύο κρατών για δύο λαούς".
"Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς", διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ