Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα: "Δεν υπάρχει στρατιωτική επιλογή εναντίον του Ιράν" αλλά το Ισραήλ ετοιμάζεται!

03.06.2015 | 00:01
Ο Αμερικανό Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέκλεισε για ακόμη μία φορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη συνεχίσει να έχει πυρηνικές φιλοδοξίες. Μιλώντας σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η στρατιωτική δράση κατά του Ιράν δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του” .

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν να προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων είναι μια βιώσιμη και δυνατή συμφωνία.

Επεσήμανε ότι “μια στρατιωτική επέμβαση μπορεί να επιβράδυνε προσωρινά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά δεν θα το σταματούσε οριστικά”.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τις απόψεις Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι η όποια συμφωνία θα "ανοίξει το δρόμο" στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Νετανιάχου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Ισραήλ να “χτυπήσει” μόνο του το Ιράν και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει τις ΗΠΑ αρκέστηκε να πει με νόημα:

«Αυτό που μπορώ να πω στους ισραηλινούς είναι: Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σας και καταλαβαίνω τους φόβους σας”.

Μπορεί το Ισραήλ να αναλάβει μόνο του στρατιωτική δράση;

Εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση. Δεν είναι καθόλου εύκολο ,αλλά το Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο παράτολμων επιχειρήσεων.

Κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει σχέδια για την πιθανή ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το πιο “δημοφιλές” είναι το σχέδιο που περιλαμβάνει μαζικούς βομβαρδισμούς από αεροσκάφη. Λόγω της απόστασης αυτά θα πρέπει να ανεφοδιαστούν στον αέρα από ιπτάμενα τάνκερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το Ισραήλ διαθέτει 13 τέτοια αεροσκάφη και όλα θα είναι πολύτιμα στην περίπτωση που δοθεί πράσινο φως για επίθεση στο Ιράν.


Να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ κάνει διαρκώς στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα ασκήσεις με αεροσκάφη του που απογειωνονται από βάσεις του και πετούν μέχρι τους “στόχους” στην Ελλάδα ,ανεφοδιαζόμενα από ιπτάμενα τάνκερ. Κανονική προσομείωση δηλαδή.
Ποιες είναι οι διαδρομές

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα ισραηλινή αεροπορία έχει τρεις κύριες διαδρομές για τους στόχους της στο Ιράν.


•Η πρώτη διαδρομή προβλέπει πτήση πάνω από το βορρά στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Συρίας, και στη συνέχεια προχωρώντας προς ανατολάς κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας μέσα από το βόρειο Ιράκ και τελικά στο Ιράν. Αυτή η διαδρομή παρακάμπτει την αεράμυνα της Συρίας που είνα “στημένη” για να καλύψει την δυτική πλευρά της εναντίον του Ισραήλ . Περισσότερο πρόβλημα είναι η Τουρκία με την οποία το Ισραήλ έχει άθλιες σχέσεις. Γι΄ αυτό και η επιλογή αυτής της “διαδρομής” μάλλον πρέπει να αποκλειστεί.

•Η δεύτερη διαδρομή είναι η συντομότερη και περιλαμβάνει πτήσεις πάνω από την Ιορδανία και το Ιράκ . Λόγω της μικρότερης απόστασης, η πιθανότητα η Ιορδανία να επιτρέψει τη διέλευση είναι σοβαρή,όχι όμως σίγουρη ενώ και η ανυπαρξία ιρακινής αεράμυνας κάνει το δρομολόγιο ελκυστικό.•Η τρίτη διαδρομή είναι βόρεια της Σαουδικής Αραβίας, πάνω από τον Περσικό Κόλπο. Ενώ οι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και οι αεροπορικές βάσεις είναι προσανατολισμένες προς τον Περσικό Κόλπο και τις πόλεις στο νότο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ισραηλινοί θα εντοπιστούν, ειδικά από την αεροπορική βάση του Tabuk. Είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσει το Ριάντ σε αυτό το σενάριο.


Ποιοι είναι οι στόχοι

Σύμφωνα με τις αμερκανικές εκτιμήσεις το Ισραήλ θα ήθελε να χτυπήσει τέσσερις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

• Νατάνζ και Φόρντο , Αράκ και Ισφαχάν.

Ιρανική Αεράμυνα

Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν μπορεί να είναι παλιάς γενιάς αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

Θα μπορούσε να αναγκάσει τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα να ελιχθούν και να ρίξουν τα πυρομαχικά τους, πριν φτάσουν ακόμα στους στόχους τους. Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να αντεπιτεθεί με πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ, ανοίγοντας ένα νέο πολέμο στη Μέση Ανατολή. Κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι συνέπειες θα είναι χειρότερες, αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι αν οι ισραηλινές βόμβες είναι σε θέση να διεισδύσουν στην εγκατάσταση Νατάνζ, που πιστεύεται ότι βρίσκεται προστατευμένη κάτω από 30 πόδια οπλισμένου σκυροδέματος.Όπως και η εγκατάσταση στο Φόρντο, η οποία είναι χτισμένη σε ένα βουνό.

Το Ισραήλ έχει αμερικανικής κατασκευής βόμβες GBU-28-5000 λιβρών "Bunker Buster"που μπορούν να πλήξουν οχυρωμένους στόχους, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα φθάσουν οι ζημιές.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ