Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΜΠΑΜΑ για Συρία : "Θα χτυπήσουμε αλλά με μέτρο" - Απέκλεισε κάθε σκέψη για χερσαία επιχείρηση

30.08.2013 | 21:50
Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε αργά το βράδυ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «περιορισμένης επιχείρησης» ως μια στρατιωτική απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση από το καθεστώς της Συρίας χημικών όπλων κατά πολιτών της.

Χαρακτηρίζοντάς την επίθεση με χημικά «μια πρόκληση για τον κόσμο», ο Ομπάμα δήλωσε ότι η χρήση των χημικών όπλων απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και αξίζει μια απάντηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση και διευκρίνησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το τι θα περιλαμβάνει η επίθεση κατά της Συρίας. Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων.

«Κάνουμε διαβουλεύσει με τους συμμάχους», είπε ο Ομπάμα.

Τι ακριβώς είπε

Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό είναι μια "πρόκληση" για όλο τον κόσμο και απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.
Επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες και έκανε λόγο για μια ενέργεια σε "περιορισμένη κλίμακα", αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.
Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού. Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά "κανείς δεν θέλει να το κάνει".


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ