Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Οτσαλάν έτοιμος για επίσημη ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός

03.04.2013 | 19:09
Ένα ανώτερο εκτελεστικό στέλεχος και δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) επισκέπτονται σήμερα τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να τερματιστεί ο μακρόχρονος ένοπλος αγώνας των Κούρδων στην Τουρκία για αυτονομία, που έχει προκαλέσει το θάνατο 40.000 ανθρώπων.
Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τρεις πολιτικοί του BDP μεταβαίνουν σήμερα στις φυλακές της νήσου Ιμραλί, όπου κρατείται ο Οτσαλάν, για να τον επισκεφθούν.
Την ίδια ώρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μετά τη συνάντηση αναμένεται ότι ο Κούρδος ηγέτης θα καλέσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να ξεκινήσει την ανάκληση των ανταρτών του από την Τουρκία, παρά την διένεξη που υπάρχει με την Άγκυρα όσον αφορά τους όρους της αποχώρησής τους.
Η ηγεσία του PKK στο ορεινό βόρειο Ιράκ αξίωσε νομική προστασία για να προληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον τους κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης αποχώρησής τους από το τουρκικό έδαφος. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό.
"Ο Οτσαλάν θα κηρύξει επισήμως την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης", έγραψε στο Twitter ο Εγιούπ Καν, αρθρογράφος της φιλελεύθερης εφημερίδας Ραντικάλ.
Το PKK κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία τον περασμένο μήνα ανταποκρινόμενο σε σχετική εντολή που εξέδωσε ο Οτσαλάν έπειτα από μήνες συνομιλιών με την Άγκυρα για να σταματήσει η σύρραξη, η οποία άρχισε το 1984.
Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση των ανταρτών του PKK από το τουρκικό έδαφος στις βάσεις τους στα βουνά του βορείου Ιράκ, αλλά οι αντάρτες δηλώνουν ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από τα τουρκικά στρατεύματα αν το κοινοβούλιο δεν τους χορηγήσει νομική προστασία.
Εκατοντάδες αντάρτες του PKK υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια προηγούμενης αποχώρησής τους το 1999 μετά την σύλληψη του Οτσαλάν και την καταδίκη του για προδοσία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εγγυάται ο ίδιος πως δεν θα υπάρξει μια επανάληψη των συγκρούσεων αυτού του είδους, αλλά σημείωσε ότι αντιτίθεται σε ένα νομοθέτημα και ότι αντ'αυτού οι αντάρτες είναι αυτοί που θα πρέπει να αφοπλιστούν προτού αναχωρήσουν για το Ιράκ ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν μάχες με τις τουρκικές δυνάμεις. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ