Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Οι Έλληνες της Πόλης πλήρωσαν για τη Κύπρο" - Τουρκικές ενοχές μέσα από μια ταινία

26.12.2013 | 06:01
Το ''τιμολόγιο'' για τις συγκρούσεις στην Κύπρο εκδόθηκε τότε στους Κωνσταντινουπολίτες και όλοι οι Έλληνες υπήκοοι, το 1964, είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την Τουρκία.

Αυτό γράφει για τους εκπατρισμούς των Ελλήνων της Πόλης και άλλων ομογενών από την Τουρκία η εφημερίδα Taraf,κάνοντας αναφορά στο θέμα των απελάσεων των Ελλήνων του 1964. Και επισημαίνει ότι τονίζοντας ότι η νέα κινηματογραφική ταινία με την ονομασία «Surgun» (Εξορία) αναφέρεται στην περίοδο αυτή.


Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο πράγματι γίνεται μια τέτοια σύνδεση και πόσο αυτή ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά εξόντωσης των Ελλήνων και της αναγκαστικής τους απέλασης.

Πάντως όπως διαβάσαμε στο FB στο χρονολόγιο Tolgahan Sayişman Greek fan club (ο Tolgahan Sayisman είναι Τουρκος ηθοποιός)    η υπόθεση της ταινίας “Surgun”(Εξορία) είναι η εξής - την μεταφέρουμε ακριβώς:
<<Τα χρόνια εκείνα Έλληνες και Τούρκοι ζουν ειρηνικά στην Πρίγκηπο. Σέβονται ο ένας τα πιστεύω του άλλου και ζουν ως γείτονες, σε άριστο κλίμα.

Η Ελένη ζει στο νησί και σπουδάζει φιλολογία στο πανεπιστήμιο του νησιού. Η Ελένη,ο Σεντάτ, η Ναζλί και ο Σωτήρης είναι στενοί φίλοι.

Η Ελένη και ο Σεντάτ είναι ερωτευμένοι από παιδιά και αποφασίζουν να παντρευτούν λίγο πριν την αποφοίτησή τους. Όμως ο Σεντάτ είναι ο γιος ενός φτωχού αμαξά ενώ ο πατέρας της Ελένης είναι πλούσιος. Ο Σεντάτ πάει με τον πατέρα του να ζητήσει το χέρι της Ελένης αλλά απογοητεύονται. Γιατί ο πατέρας της Σταύρος είναι αντίθετος μ’ αυτό το γάμο, επειδή ο Σεντάτ είναι φτωχός και μουσουλμάνος.

(Εδώ το παραλείπουν αυτό το κομμάτι για ευνόητους λόγους άλλα φαντάζομαι ότι είναι το σημείο που διώχνουν τους Έλληνες οι Τούρκοι και πρώτος εκδιώκεται ο Σταύρος επειδή δεν έχει τουρκικό διαβατήριο).

Η Ελένη και η μητέρα της, επειδή έχουν τούρκικα διαβατήρια παραμένουν στην Πόλη, μέχρι να τελειώσει το σχολείο Ελένη θα γίνει πολύ δυστυχισμένη επειδή πρέπει να διαλέξει, να πάει στην Αθήνα ή να μείνει δίπλα στον άντρα που αγαπά. Εν τω μεταξύ ο Σταύρος πουλάει το εργοστάσιο.

Τα χρήματα όμως από την πώληση του εργοστασίου, οι δυο γυναίκες δεν μπορούν να τα στείλουν στο εξωτερικό. Ο Σεντάτ προθυμοποιείται να τις βοηθήσει. Ο Σεντατ που είναι δεινός κολυμβητής, τις συνοδεύει στα σύνορα. Περνάει το ποτάμι κολυμπώντας και δίνει τα χρήματα στον Σταύρο. Στην επιστροφή όμως συλλαμβάνεται για προδοσία.

Ο Σεντάτ φυλακίζεται και μια δικηγόρος η Αντά θα τον βοηθήσει. Όμως από τη μια τον βοηθάει να βγει από τη φυλακή, αλλά από την άλλη, θα είναι εμπόδιο στο να ξαναβρεθούν με την Ελένη γιατί είναι ερωτευμένη κι αυτή με τον Σεντάτ.
Ο Σταύρος συνεχίζει να είναι αντίθετος σ’ αυτή τη σχέση.Η Ελένη στην Αθήνα,ο Σεντ άτ φυλακισμένος για χρόνια,μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Ο Σεντάτ στη φυλακή ξεκινάει να γράφει την ιστορία του «Εξορία», ένα βιβλίο από μια στοίβα γράμματα από τη φυλακή, θα εκδοθεί.Ο Σταύρος μαθαίνει για το βιβλίο αλλά δε θα πει τίποτε στην Ελένη.

Η Ελένη όταν έφτασε στην Αθήνα ήταν έγκυος, και γεννά έναν γιό τον Εγκέ. Όταν ο Εγκέ είναι 13 χρονών, η Ελένη βρίσκει το βιβλίο που είχε κρύψει ο Σταύρος και παίρνει το γιο της και φεύγει στην Κων/πολη να βρει τον αγαπημένο της και πατέρα του γιου της.

Δυστυχώς δεν γνωρίζει ότι εκεί την περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη.

Τα γυρίσματα της ταινίας μόλις τελείωσαν στην Πρίγκηπο από τον σκηνοθέτη Erol Ozlevi.Παίζουν οι ηθοποιοί Saadet Aksoy,Tolgahan Sayisman,Mahir Gunsiray,Ruhsar Ocal,Macit Sonkan.Τα γυρίσματα διήρκησαν 7,5 εβδομάδες σε 65 τοποθεσίες και συμμετείχαν 1.000 κομπάρσοι. Μετα το “Romantik Komedi 2”,αυτή είναι η 2η ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη. Ζωντανεύει στην οθόνη την ιστορία μιας ανολοκλήρωτης αγάπης, ανάμεσα στην πλούσια Ελένη και τον φτωχό Σεντάτ. Το έργο μιλά για τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι ήρωες μετά τη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εξοριστούν οι Έλληνες στις 16 Μαρτίου 1964>>..
 

Δείτε κάνοντας ΚΛΙΚ στο σύνδεσμο το τρέηλερ της ταινίας
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ