Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πρώτες "κατασχέσεις" συνόρων! Τι ανακοίνωσε η Μέρκελ και αφορά πρώτα απ΄ όλα την Ελλάδα

14.12.2015 | 08:05
Την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε χθες το βράδι η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Χαίρομαι για το γεγονός ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και στήριξη και για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνεντεύξεις που παραχώρησε νωρίτερα απόψε στα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Καρλσρούη.

“Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα”, τόνισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι σημαντικό είναι επίσης το θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη.
“Και είναι θέμα δικαιοσύνης, ο καθένας να συμβάλλει με αυτό που του αναλογεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση, ανάλογα με την οικονομική του δύναμη και την κατάστασή του. Να μην λεει όμως κανείς ´αυτό ειναι ένα ευρωπαϊκό προβλημα που δεν με ενδιαφέρεί”, επισήμανε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε λέγοντας ότι η ίδια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει καλύτερη φυλαξη των συνόρων, καθώς “η Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης μας έφεραν και μεγάλες οικονομικές επιτυχίες”.

Τάχθηκε δε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες κοντά στην Συρία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές.
Αναφερόμενη στην δυσκολία της προσφυγικής κρίσης, η κυρία Μέρκελ επικαλέστηκε δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι “βιώνουμε τώρα το ραντεβού με την παγκοσμιοποίηση”, καθώς κατά το παρελθόν “βιώναμε την παγκοσμιοποίηση μόνο θετικά, ενώ τώρα βιώνουμε και συνέπειές της οι οποίες μας πιέζουν και ξαφνικά καλούμαστε να δράσουμε, να αναμειχθούμε, τόσο μέσω αποστολών των ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό όσο και με πολιτικές διαπραγματεύσεις, με περισσότερα χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική”.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν ισχυρότερη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, η κυρία Μέρκελ δηλωσε: “Έχω την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι καλωσόρισαν την απόφασή μας να βοηθήσουμε ενεργά στον αγώνα κατά του ΙΚ. Αυτή την συμμετοχή θα την συνεχίσουμε, όπως την αποφάσισε η Βουλή και πιστεύω ότι η Γερμανία κάνει αυτό που της αναλογεί και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για νέα θέματα αυτές τις μέρες”.

Την πολιτική της για υποδοχή προσφύγων χωρίς περιορισμό ανώτατου ορίου υπερασπίστηκε η καγκελάριος
Την πολιτική της για υποδοχή προσφύγων χωρίς περιορισμό ανώτατου ορίου υπερασπίστηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

“Δεν μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό στα γερμανοαυστριακά σύνορα”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Augsburger Allgemeine” και έκανε λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας λόγων και έργων.
“Αν εγώ σήμερα ως καγκελάριος θέσω ένα όριο και αυτό το όριο δεν τηρηθεί, επειδή ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν θα έχω κρατήσει την υπόσχεσή μου και θα έχω επιδεινώσει το προόβλημα”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι εργάζεται προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί, στην κατεύθυνση της κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών και της συνεργασίας με την Τουρκία.

Την πολιτική της καγκελαρίου υπερασπίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ουλμ,ενόψει του Συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που αρχίζει την Δευτέρα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να δοθούν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν. “Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη και για αυτό πρεπει να είμαστε σοβαροί. Πρέπει να εργαστούμε για μια λύση από κοινού με τα ευρωπαϊκά κράτη. Προϋποθεση,όμως ,ια την επιτυχία είναι η σταθερή οικονομική κατάσταση των κρατών”, δηλωσε ο κ. Σόιμπλε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ της Φ. Καραβίτη Βερολίνο, Germany 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ