Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πυροτεχνουργοί του στρατού στα δικαστήρια - Τι διεκδικούν

02.05.2014 | 00:23
Δικάζεται στις 12 Μαΐου 2014, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η αίτηση ακύρωσης απόφασης που εκδόθηκε από τη Δνση Μέριμνας και Προσωπικού του ΓΕΣ και αφορά στους Πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς.

Ποιοι είναι και τι κάνουν οι Πυροτεχνουργοί.

Οι Πυροτεχνουργοί (Ammunition Technical Officer/Ammunition Technician (ΑΤΟ/ΑΤ), γνωστοί παγκοσμίως και ως Explosives Ordnance Disposal (EOD), (αν και ουσιαστικά το EOD είναι το 1/100 της ειδικότητας του Πυροτεχνουργού και αφορά μόνο το κομμάτι της εξουδετέρωσης - καταστροφής) είναι τεχνική ειδικότητα του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) νομοθετημένη με τον Αναγκαστικό Νόμο 888/49 ο οποίος ισχύει μέχρι και σήμερα, ακόμη και μετά την ισχύ του νόμου 3883/2010 «Περί Ιεραρχίας και προαγωγών».

Η κύρια δουλειά (εκτός των άλλων διοικητικών καθηκόντων) των Πυροτεχνουργών είναι: Η εξουδετέρωση - καταστροφή των πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων - εγκαταλελειμμένων Πυρομαχικών (βλήματα παντός τύπου, κατάλοιπα διαφόρων πολέμων, κλπ). Η εξουδετέρωση και καταστροφή κάθε είδους πυρομαχικού εκτός παγιδευμένων ναρκών που ανευρίσκονται εντός ναρκοπεδίων (Ν/Π) και υπόπτων χώρων (Υ/Χ). Η εξουδετέρωση και καταστροφή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ-IED) που ανευρίσκονται εντός ή εγγύς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μέσων ή όπου αλλού καθορίζεται αρμοδίως με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΕΘΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της ΕΛΑΣ, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κ.λ.π. Η ανασκευή – αντικατάσταση πυροτεχνικών στοιχείων (πυροσωλήνων, γεμισμάτων κλπ) σε όλα τα πυρομαχικά, όταν αυτό απαιτείται στα εξεταστήρια πυρομαχικών, κλπ. Η καταστροφή εκρηκτικών υλών (ΕΥ) και πυρομαχικών των αποθεμάτων πυρομαχικών του ΣΞ τα οποία μετά από επιθεώρηση χαρακτηρίζονται άχρηστα και επικίνδυνα. Η επέμβαση, αφόπλιση, εξουδετέρωση και καταστροφή ειδικών πυρομαχικών (πυραύλων), τα οποία απέτυχαν στην πυροδότηση για εκτόξευση (σε εκπαιδευτικές και πραγματικές βολές). Η επέμβαση για αναγνώριση, εξουδετέρωση, μόνωση και τελική καταστροφή Χημικών πυρομαχικών. Η επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών πριν από κάθε βολή όλων των Μονάδων του ΣΞ, για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία τους για την αποφυγή ατυχημάτων. Η επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών όλων των Μονάδων του ΣΞ, για την διαπίστωση της καλής εναποθήκευσης, συντήρησης στους χώρους όπου αυτά είναι εναποθηκευμένα.


Σημειώνεται ότι για όλα τα παραπάνω οι πυροτεχνουργοί «δεν ελάμβαναν και ούτε λαμβάνουν μέχρι τώρα κανένα επίδομα επικίνδυνης εργασίας», παρά μία ημερησία αποζημίωση του ιλιγγιώδους ποσού 13 ευρώ περίπου, ανεξαρτήτως του πόσες επεμβάσεις έκαναν την ίδια ημέρα. Με τον πρόσφατο νόμο για τα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», είναι η μία από τις 2 ειδικότητες που παραμένουν για το ΥΕΘΑ, μαζί με τους Ναρκαλιευτές. Φυσικά επίδομα επικίνδυνης εργασίας οι Ναρκαλιευτές του ΤΕΝΞ ελάμβαναν και συνεχίζουν να λαμβάνουν αλλά οι Πυροτεχνουργοί.......όπως φαίνεται «ήταν και είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η ΔΙΜΠΣΡΟ, με την προσβαλλόμενη απόφαση, χωρίς να παρέχεται η προς τούτο εξουσιοδοτική διάταξη από κάποιο νομοθέτημα, αφαιρεί μέρος των καθηκόντων τους. Τους αφαιρεί, δηλαδή, το κομμάτι της εξουδετέρωσης – καταστροφής των τυποποιημένων πυρομαχικών και των αυτοσχεδίων και ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό, είναι γιατί στην θέση αυτών έχει εκπαιδεύσει το Όπλο του Μηχανικού δικό του προσωπικό, το οποίο όπως δεν έχει καμία σχέση με τα πυρομαχικά.

Η εν λόγω υπόθεση αφορά, συγκεκριμένα, Παγία Διαταγή που εξέδωσε το 2011 το ΓΕΣ, κατά παράβαση νόμου, και αφορά την αφαίρεση μέρους των καθηκόντων, από όλους τους ήδη υπηρετούντες πυροτεχνουργούς (περίπου 400 χαμηλόβαθμα κυρίως Στελέχη βαθμού Δεκανέα έως Ταγματάρχη) και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά την εξουδετέρωση και καταστροφή των τυποποιημένων πυρομαχικών (EOD) καθώς και την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (C-IED), από 1-1-2014.
Έτσι το δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:

Για ποιόν λόγο αφαιρείται μέρος των καθηκόντων των πυροτεχνουργών του Σώματος Υλικού Πολέμου, και ειδικότερα το κομμάτι της εξουδετέρωσης – καταστροφής πυρομαχικών (EOD-Explosives Ordnance Disposal) καθώς και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDD-Ιmprovised Explosives Device Disposal) και μεταβιβάζονται σε προσωπικό του Μηχανικού, ενώ τα καθήκοντα αυτά εκτελούνται από τους πυροτεχνουργούς από ιδρύσεως του Σώματος εδώ και σχεδόν 70 χρόνια;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι πυροτεχνουργοί, στελέχη με προϋπηρεσία από 1 έως 34 χρόνια ήταν κατάλληλοι τόσα χρόνια να εκτελούν τα καθήκοντά τους μέχρι τις 31-12-2013 και ξαφνικά από 1-1-2014 κρίνονται ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι;

Μέχρι τώρα τη συντήρηση, εναποθήκευση, ανασκευή και τέλος εξουδετέρωση – καταστροφή όλων των πυρομαχικών ποιος την κάνει; Οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ ή στελέχη του Μηχανικού; Ποια η γνώση των στελεχών του Μηχανικού στα πυρομαχικά; Ποιος είναι ο πλέον αρμόδιος να εξουδετερώσει και καταστρέψει τα πυρομαχικά;

Αυτός που τα παραλαμβάνει, φυλάσσει, συντηρεί και ανασκευάζει ή ένας τρίτος άσχετος με αυτά;

Πώς τόσα χρόνια η ειδικότητα του πυροτεχνουργού, παρά τις κατ’ επανάληψη επερωτήσεις Βουλευτών, όλων των κομμάτων και τις επίσης αμέτρητες υποσχέσεις των εκάστοτε ΥΕΘΑ, δεν έχει χαρακτηριστεί σαν επικίνδυνη και δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα για την εργασία που κάνουν, αλλά όταν κάνουν μόνο καταστροφές, λαμβάνουν το «ιλιγγιώδες» ποσό των 13 ευρώ ημερησίως σε αντίθεση με το προσωπικό του Μηχανικού το οποίο λαμβάνει 140% επί της ημερησίας αποζημιώσεως και τελευταία με τροπολογία 90 ευρώ ημερησίως;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ