OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οι Τούρκοι κλείνουν το σχολείο που πήγαινε ο Μακάριος

07/04/2013 - 00:24
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

»Πωλητήριο» βάζουν οι Τούρκοι στην ιστορική σχολή Taş Mektep (»Πέτρινο Σχολείο» – »Stone School») στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, Tiriliye, ( Τρίγλια -γράφεται και Τρίγλεια, Μουδανιων),το οποίο χρησιμοποιήθηκε για μακρό χρονικό διάστημα, ως ιερατική σχολή όπου είχε σπουδάσει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Μακάριος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1980 ως δημοτικό σχολείο.Σύμφωνα δε με τον δήμαρχο,που δηλώνει αδυναμία να το συντηρήσει, έχουν βρεθεί υποψήφιοι αγοραστές, ανάμεσά τους το Οικουμενικό  Πατριαρχείο αλλά και Άραβες επιχειρηματίες. 

Η  Tiriliye, ( Τρίγλια) είναι η πατρίδα τουλάχιστον 4 επισκόπων, διασημότερος των οποίων ο μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης και εθνομάρτυρας Χρυσόστομος, ο οποίος υπήρξε και διευθυντής του »Πέτρινου Σχολείου»  . Η Τρίγλια και οι Κυδωνίες/Αϊβαλί ήταν οι μόνες σημαντικού μεγέθους πόλεις στην Ελληνική Δίοικηση Σμύρνης με σχεδόν αμιγώς Ελληνικό πληθυσμό, επί πολλούςαιώνες και μέχρι το 1922.

Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet με τον τίτλο « Το πέτρινο σχολείο θα πουληθεί και θα γίνει ξενοδοχείο». Το ιστορικό κτίριο, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1905, άνοιξε, από τον Κιαζίμ Καραμπεκίρ Πασά, ως ορφανοτροφείο το 1924 για τα παιδιά πεσόντων και ορφανά. 

Ο Δήμαρχος της περιοχής Τρίλις, κ.Αλί Τουράν, ο οποίος τόνισε ότι για την επισκευή χρειάζονται 8 εκατ. λίρες, είπε «Δεν έχουμε την δυνατότητα να  επισκευάσουμε το πέτρινο σχολείο και αν δεν γίνει η επισκευή, το κτίριο θα καταρρεύσει.  Για το Πέτρινο Σχολείο, υποψήφιοι είναι και Άραβες. Όμως θέλει να το αγοράσει και το Πατριαρχείο «Φαναρίου», που είχε αγοράσει πέρυσι, άλλη εκκλησία.

Αυτός που θα αγοράσει το Πέτρινο Σχολείο, αφού κάνει την απαιτούμενη επισκευή, κατά πάσα πιθανότητα, θα το χρησιμοποιήσει ως ξενοδοχείο. Και εμείς, με τα χρήματα που θα πάρουμε, σκεφτόμαστε να κάνουμε στην περιοχή μας άλλα έργα, όπως περιοχή για επαγγελματική σχολή, γήπεδο, γκαράζ, αίθουσα γάμων κλπ. Η απόφαση για την πώληση του κτιρίου έχει εκδοθεί, ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες. Αν εγκριθεί, σχεδιάζουμε να το πουλήσουμε για 3 εκατ. λίρες», είπε ο δήμαρχος κ.Αλί Τουράν.

Τέλος, στο δημοσίευμα γράφει ότι, το Πέτρινο Σχολείο δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο του νόμου που εκδόθηκε για την επιστροφή των ακινήτων των Βακουφίων της Μειονότητας.
 

Tags: ΜΑΚΑΡΙΟΣΣΧΟΛΕΙΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Αιγαίο - EFES-2026
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στοχοποιώντας το Αιγαίο: Οι προκλητικές εικόνες της τουρκικής αεροπορίας και τα μηνύματα κλιμάκωσης απέναντι στην Ελλάδα

20/05/2026 - 18:55
παραβιάσεις - CN-235
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 «έκοβε βόλτες» στο βορειοανατολικό Αιγαίο και έκανε 5 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

20/05/2026 - 18:01
Τουρκία - ΥΠΕΞ - Γενοκτονία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Γενοκτονία των Ποντίων: «Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα»

19/05/2026 - 17:24

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Ζητά από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να υπογράψουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ

Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας κατηγορεί τη Ρωσία για την παρεμβολή στο αεροσκάφος της RAF που τον μετέφερε από την Εσθονία

Ιράν: Στο Κατάρ για συνομιλίες Γκαλιμπάφ και Αραγτσί – Ο Τραμπ θέλει μια «εξαιρετική και ουσιαστική» συμφωνία

Lima: Το νέο σύστημα της Ουκρανίας που «τα βάζει» με drones, cruise και βαλλιστικούς πυραύλους

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που είχε καταδικάσει για ένοπλες επιθέσεις κατά τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα τον Ιανουάριο

Υπογραφή-ορόσημο για τις MEKO: Η Thales βάζει τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ» στη ψηφιακή εποχή του Πολεμικού Ναυτικού

Mercedes-Benz: Εξετάζει την παραγωγή αμυντικών εξοπλισμών με το βλέμμα στην επιτυχία της Rheinmetall

Ιράν: Πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά δεν επίκειται επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

Top News

Γωγώ Μαστροκώστα: Τι ζήτησε η 18χρονη κόρη της Βικτώρια Δέλλα από δημοσιογράφους έξω από τον Ευαγγελισμό

Ο Τραϊανός Δέλλας αποχαιρετά την Γωγώ Μαστροκώστα: «Όσο μακριά και να πετάξεις η αγάπη μου θα σε φτάνει»

Βάνα Μπάρμπα για Γωγώ Μαστροκώστα: Την είχαν φθονήσει αρκετοί γιατί είχε τον ερωτισμό της ομορφιάς της, που πραγματικά ενοχλούσε

Γωγώ Μαστροκώστα: Η δύσκολη μάχη με τον καρκίνο, ο παραμυθένιος γάμος με τον Τραϊανό Δέλλα και η ξεχωριστή καριέρα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert