Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη σχέση τους με τη Ρωσία

10.08.2013 | 00:22
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να "κάνει ένα διάλειμμα" για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.
"Το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές (αντιλήψεων) που είδαμε τους τελευταίους μήνες", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλα θέματα.
Σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως "ορθότερο" να γίνει ένα διάλειμμα "να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης", πρόσθεσε.
"Ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη", είπε ο Ομπάμα. "Θα εκτιμήσουμε (σε ποια θέματα) η σχέση μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.
Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ εντάθηκε μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών να παραχωρήσουν προσωρινό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, για τον οποίο ο Ομπάμα είπε ότι "δεν πιστεύει ότι είναι πατριώτης".

Λαβρόφ:"Δεν υπάρχει ψυχρός πόλεμος"
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε απόψε ότι δεν υπάρχει "Ψυχρός Πόλεμος" με τις ΗΠΑ, μια έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, δεν επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.
"Είναι σαφές ότι δεν έχουμε Ψυχρό Πόλεμο" μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά τις συνομιλίες που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Πρόσθεσε ότι "η υπόθεση Σνόουντεν δεν επηρεάζει σε γενικές γραμμές τη σχέση".
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε πολύ θετική την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες που είχε με τον Κέρι και είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να συγκληθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη το συντομότερο δυνατόν. Προκειμένου να ετοιμάσουν τις συνομιλίες αυτές, θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του μήνα.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών καθώς και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών που έγιναν ταυτόχρονα ήταν "παραγωγικές και εποικοδομητικές" και ότι δεν επισκιάστηκαν από την υπόθεση του Σνόουντεν. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ