Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ντόνετσκ επιδεινώνεται

19.08.2014 | 12:49
Εκρήξεις ακούγονταν σήμερα σε πολλές συνοικίες του Ντονέτσκ, προπύργιου των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το οποίο εδώ και δύο ημέρες δεν έχει τρεχούμενο νερό, έκανε γνωστό μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ακούσθηκαν εκρήξεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που προέρχονταν πιθανόν από το προάστιο Μοσπινέ, και άλλες εκρήξεις προερχόμενες από τις δυτικές συνοικίες όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στην πόλη αυτή, η οποία είχε ένα εκατομμύριο κατοίκους πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, πριν από τέσσερις μήνες.
Το τρεχούμενο νερό κόπηκε εντελώς το βράδυ της Κυριακής αφού η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτουσε το κύριο εργοστάσιο επεξεργασίας υδάτων υπέστη ζημιές κατά τις μάχες. Ουρές σχηματίσθηκαν από τα χαράματα σήμερα μπροστά από τα περίπτερα που πωλούν μεταλλικό νερό με το λίτρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αρχές οργάνωσαν από την πλευρά τους τη διανομή μη πόσιμου νερού από βυτία, μπροστά στα οποία γύρω στα είκοσι άτομα περίμεναν τη σειρά τους κρατώντας άδεια πλαστικά δοχεία ή κουβάδες.

Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν από την Κυριακή ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποσο καιρό μπορεί να απαιτήσουν οι επισκευές εξαιτίας των μαχών που σημειώνονται εδώ και μερικές ημέρες στην πόλη.

Στην άλλη περιφερειακή πρωτεύουσα και προπύργιο των εξεγερμένων, το Λουχάνσκ, διεξάγονται εδώ και εβδομάδες μάχες με βαρέα όπλα και οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και χαρακτηρίζουν την κατάσταση "κρίσιμη", καθώς το νερό, το ηλεκτρικό, οι επικοινωνίες και ο ανεφοδιασμός έχουν διακοπεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και οι προσβάσεις στην πόλη έχουν κλείσει.

Επιπλέον δεκαπέντε πτώματα έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής από την περιοχή όπου χθες ρουκέτες έπληξαν αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πρόσφυγες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.
"Έως τις 19.00 χθες βράδυ είχαμε ανασύρει 15 πτώματα. Η έρευνα συνεχίστηκε τη νύχτα και συνεχίζεται σήμερα", πρόσθεσε ο 'Αντριι Λισένκο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούν για την πολύνεκρη επίθεση τους φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή αυτή, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών. Οι αντάρτες αρνούνται κάθε εμπλοκή. Η ουκρανική κυβέρνηση τόνισε ότι τα λεωφορεία στα οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες είχαν λευκές σημαίες.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ